Sint-Lucaskerk in Elden heeft lange historie

Zonder mij stichtelijker te willen voordoen dan ik ben, dit keer alweer aandacht voor een kerk. Om preciezer te zijn: de rooms-katholieke Sint-Lucaskerk in Elden. Dit dorp vond in 1966 aansluiting bij Arnhem, juister: Arnhem-Zuid, toen Elden van Elst werd afgescheiden. In het gebied van voormalige dorpspolder Elden zijn later de Arnhemse wijken Vredenburg/Kronenburg, De Laar, Elderveld en Rijkerswoerd gebouwd.

Het dorp Elden heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, vooral rond de Slag om Arnhem. Zo werd in 1944 het Huis Westerveld verwoest. Begin december 1944 blies de Duitse bezetter de Drielsedijk op in de nabijheid van de spoorbrug. Hierdoor werd een groot gedeelte van de Over-Betuwe onder water gezet. Na terugkeer van de verplichte evacuatie vonden vele Eldenaren hun huis en dorp verwoest terug. Ook de neogotische Lucaskerk uit 1901 sneuvelde; herstel was niet meer mogelijk. De huidige kerk stamt uit 1950 en is gebouwd in de stijl van de Bossche School. Dorpsplein De Brink waarop de kerk uitkijkt onderging gelijktijdig een facelift. De modern-expressionistische Sint-Lucaskerk kreeg in 1961 zijn schuinoplopende daklijst met daarachter de klokkentoren.

Een eenzaam damesrijwiel met mechanische aandrijving staat in het fietsenrek. Niks elektrische fiets in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Beeld: Oude ansichtkaart van Lucaskerk uit 1972 van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Sint-Lucaskerk in Elden heeft lange historie"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*