Sonsbeektentoonstelling 2016 aanstaande

Weinigen weten dat de internationale Sonsbeek tentoonstelling bijna aan onze neus voorbij ging. Den Haag en Amsterdam zaten op het vinkentouw maar Arnhems prachtige Sonsbeekpark kreeg de voorkeur. Over de aanstaande, elfde editie wordt momenteel in diverse media genoeg geschreven. Maar over de eerste vijf exposities in respectievelijk 1949, 1952, 1955, 1958 en 1966 valt eveneens veel te memoreren.

De internationale Sonsbeek open lucht beeldententoonstelling dankt haar bestaan aan een in 1948 gehouden expositie in Battersea Park in Londen. Van de eerste versie in 1949 was de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer in Arnhem (VVV) initiatiefnemer. Die werkte daartoe samen met de Werkgroep Arnhemse Kunstenaars (WAK) en de Vereniging voor Beeldende Kunst Arnhem.

Auguste Rodin

Op de allereerste Sonsbeektentoonstelling in 1949 gooide Adam van F. Auguste Rodin hoge ogen. De Arnhemse beeldhouwer John Grosman, in Rijkerswoerd is nog een straat naar hem vernoemd, schrijft als lid van het tentoonstellingscomité, dat de ‘spierbundels in de monumentaal geformeerde figuur, maar vooral ook het tragische hangen van het hoofd’ uiting geven aan ‘de tragiek van de mensheid’.

Le cerf, ofwel Het Hert van de Fransman Fran√ßois Pompom, stond in 1952 vlakbij het hertenkamp in Sonsbeek. Afijn, iedereen kent het nu zoals het op het Willemsplein staat. Op die plek staart sinds 1954 het beest op een steeds kleiner wordend gras- en bloemenveld, onverstoorbaar richting Zijpse Poort. Het Hert heette vroeger in de volksmond de Bok van Boer. Boer was de eigenaar en uitbater van café-restaurant Royal.

In 1955 bouwde de beroemde Nederlandse architect Gerrit Rietveld een paviljoen speciaal voor klein plastiek in het park. Dezelfde Rietveld ontwierp later de strakke Arnhemse Kunstacademie aan Onderlangs. Het kenmerkende gebouw staat sinds 1962 aan de voet van stuwwal.

Johan van Zweden

In 1958 stonden de beelden van Karl Geiser op de plek vlakbij het Lorentzmonument. Dat monument werd overigens in 1931 door prinses Juliana onthuld. Op Sonsbeek 1966 toonde de Arnhemse beeldhouwer Johan van Zweden zijn touw springende kleuter. Ook Van Zweden, die van 1937 tot zijn dood in 1975 in de Burgemeesterswijk woonde aan de Van Lawick van Pabststraat, kreeg een straatnaam in Rijkerswoerd-Oost. Vogelenpietje, de door dezelfde Van Zweden vereeuwigde en in 1953 overleden natuurvorser Pieter Gerbrand van Tienhoven, trotseert al jaren het straatrumoer onderaan de Sweerts de Landasstraat. Vanaf deze plek kijkt hij naar het mooie Sonsbeek.

Nel Klaassen

Overigens bood Arnhem vaker vast onderdak aan Sonsbeek-kunst. Zo is het verzetsmonument Eert de Vrouw van de in Arnhem geboren Nel Klaassen in 1949 aangekocht. Het beeld kijkt vanaf het hoge punt Bovenover vóór het Liander-gebouw, uit over rivier en uiterwaarden. Het gestileerde vrouwenfiguur met opgeheven hoofd is door de kunstenares zelf uit blauwe, Belgische hardsteen gehakt. Het beeld straalt vastberadenheid en levenskracht uit. De vereenvoudiging van de figuur werd door velen, zelfs door haar oude leraar en Arnhemmer Gijs Jacobs van den Hof, als veel te modern en allesbehalve vrouwelijk beschouwd.

Nog een weetje. Sonsbeek 1952 werd van 31 mei tot en met 15 september georganiseerd en de toegang bedroeg één gulden. Groepen kregen reductie. Dat dan weer wel.

 

Kopfoto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Sonsbeektentoonstelling 2016 aanstaande"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*