SP en Verenigd Arnhem willen meer stemmogelijkheden voor jongeren

(Foto: Kaagenbraassem.nl.)

ARNHEM – Om meer jongeren naar de stembus te trekken, zouden er bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart meer stembureaus op mbo-opleidingen geplaatst moeten worden.

De politieke partijen Verenigd Arnhem en SP stellen dit vanavond voor in de gemeenteraad. Volgens de partijen is het van maatschappelijk belang om ‘eerste keer stemmers’ te betrekken in het democratisch proces.

Mobiele stembus
Bij de gemeenteraadsverkiezingen rijdt dit jaar in Arnhem een mobiele stembus rond waar gestemd kan worden. Het mobiele stembureau zal tijdens de verkiezingsdag stoppen bij zorgcentra, scholen en publiekslocaties in een poging om de opkomst bij de verkiezingen te vergroten.

Diverse gemeenten in Nederland gebruiken al zo’n mobiel stembureau en hebben daar goede ervaringen mee. Op initiatief van D66 rijdt zo’n bus nu ook rond in Arnhem.

Maar SP en Verenigd Arnhem gaat dat voorstel niet ver genoeg.
“Als gemeenteraad willen we vaker samenwerken met de burgers en hen betrekken bij lokale besluitvorming om zo een gedragen besluit te nemen. Middels het toewijzen van een aantal stembureaus geven we dit signaal ook naar jongeren af. Voor hen is het nog lastiger om de weg naar de lokale politiek te vinden.”

Volgens de twee partijen worden barrières zoals pop-up tijden, stembuslocaties en weersomstandigheden weggenomen wanneer zij een stembureau op hun opleiding hebben.

“Tachtig procent van de jongeren die voor het eerst gaan stemmen volgen nog onderwijs”, aldus SP en Verenigd Arnhem.

De partijen willen van het college van B&W weten of extra stembureaus op mbo-opleidingen bij de komende verkiezingen al te realiseren zijn.

Opkomst
De opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen in Arnhem is traditioneel veel lager dan het landelijke gemiddelde. Bovendien daalt de opkomst in Arnhem iedere vier jaar wanneer er gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden.

Twintig jaar geleden, in 1998, bedroeg de opkomst in Arnhem nog 51,3 procent. Dat is gedaald tot een magere 46,7 procent bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014.

Landelijk bedroeg het opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 54 procent.

Reacties