Spookhuis aan de Utrechtseweg

Op het braakliggende terrein aan de Utrechtseweg nabij de Oranjestraat – waar voorheen een garagebedrijf huisde – is een supermarkt gepland. Het gebiedje er tegenover – de hoek Hulkesteinse- en Utrechtseweg – veranderde in de loop van ruim 125 jaar compleet.

Het is de teloorgang van een fascinerende plek, waar eerder in twee blogs (op 26 mei en 3 oktober jl.) aandacht aan werd besteed. Op 3 oktober 2016 toonde het blogbeeld een kale vlakte mét Koepel-gevangenis, waar op 26 mei 2016 een ansichtkaart van de Hulkesteinflat te zien was. Dit vraagt om een toelichting.

Wiegje

Mijn bakermat stond in 1949 op de Hulkesteinseweg. Aan het chalet op de foto heb ik vage herinneringen. Het werd door mij én anderen als spookhuis betiteld. Mijn twee oudere zussen herinneren zich méér van huis en locatie. In ieder geval vonden beiden het een eng huis dat nauwelijks vanaf de straat zichtbaar was. In de verwilderde tuin stonden vele hoge bomen. Het pand stond later leeg en oogde verwaarloosd. De tuin betreden, laat staan er spelen, was ons verboden. Mijn twee jaar oudere zus: “Er konden weleens wilde dieren zitten.”

Mijn andere zus liep er als zesjarige aan de hand van mijn vader langs. Er stond geen hek om de tuin. Zij namen de trolleybus (het was n√° de oorlog) die op de Utrechtseweg onderaan de Oranjestraat, bij het toenmalige Blinden Instituut, stopte. Zij stapte op het Willemsplein uit en ging vervolgens naar de lagere school in de Jansstraat. Vader reed door naar zijn werk bij de AKU. Het pand was volgens haar toen bewoond, “‚Ķ maar Ik weet niet door wie. Voor mij als kind hadden huis en tuin iets mysterieus; iets geheimzinnigs. Ik associeerde het met de Sprookjes van Grimm”. Volgens haar lag het huis verscholen in het groen langs de Hulkesteinseweg. “Bomen en struiken waren hoger en dichter dan op deze foto. De wilde tuin was groot in mijn beleving.”

Beeld: Deze Gelders Archief foto van de hoek Hulkesteinse- en Utrechtseweg is omstreeks 1925 gemaakt. Tramrails en -bovenleiding zijn nog duidelijk te zien. Het hoekhuis dateert van eind 19e eeuw en werd begin jaren zestig van de 20ste eeuw gesloopt. Nu staat hier de Hulkesteinflat. De geplande supermarkt moet aan de andere straatzijde komen.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Spookhuis aan de Utrechtseweg"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*