Studenten schetsen ecologische stadstuin in Sint Marten

{

Nu er volop wordt gewerkt aan en in de klushuizen van Sint Martens Hof – een aantal zijn al bewoond – is het tijd voor het volgende grote project: de tuin. Want de twintig woningen delen een grote gezamenlijke stadstuin en die willen de bewoners duurzaam en ecologisch inrichten. Daarvoor riepen ze de hulp in van studenten Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning van Wageningen University. Die presenteerden donderdag hun ontwerpen.

Hoe kun je nou beter naar je tuin kijken dan ondergronds?, zo was de gedachte. Dus kwamen veertien studenten, hun begeleiders en de klussers op een bijzondere locatie bij elkaar. De PTT-atoombunker uit 1978, iets voorbij de klushuizen onder speeltuin De Leuke Linde, werd speciaal voor hen opengesteld.

Ecokathedraal

Het was geen geringe opgave, want de studenten hadden een pakket aan eisen meegekregen. Zo moeten er een aantal bomen worden teruggepland, er komen fietsenstallingen en regenwater wordt opgevangen. En dan zijn er nog de scheidingen tussen privétuinen, collectieve binnentuin en openbaar gebied. De studenten hebben allemaal een eigen ontwerp uitgewerkt en in de bunker moesten ze die pitchen. Prachtige thema’s kwamen langs, zoals ‘the healing garden’, ‘de zichtstuin’, ‘de flexibele ontmoetingstuin’ of ‘de wensentuin’. De plannen bevatten elementen als een insectenhotel, een wilgentunnel, nestkastjes en zelfs een ecokathedraal. En de zitkuil is weer helemaal terug. De komende tijd gaan de klussers bedenken met welke (deel)plannen ze verder gaan.


Lijvig en leerzaam

Aan een goed ontwerp gaat een hele geschiedenis vooraf. Eerst hebben zes Wageningse studenten van het Urban Nature Consultany (UNC) team een uitgebreid vooronderzoek gedaan. Dat leverde een lijvig en leerzaam rapport op over onder andere waterhuishouding, bodem en biodiversiteit in de tuin. Het werd de basis voor de verdere studies van de landschapsarchitecten van professor Sanda Lenzholzer, die het onderzoek begeleidt.


Knutselen

Maandag 2 december was er een hele leuke bijeenkomst. Daarbij waren geen volwassen klussers welkom, want de studenten gingen aan de slag met de kinderen van Sint Martens Hof. En ze wilden hun onbevangen visies vangen, zonder de dwingende blikken van de mama’s en de papa’s… De WUR-studenten tekenden en knutselden met de kinderen, die in leeftijd varieerden van 4 tot 12 jaar oud. Een week later mochten de klussers zelf knutselen met papier, schaar, lijm, stiften, draad, klei en wat ze maar voor handen kwam. En net zo onbevangen als de kinderen gingen ze aan de slag, zo viel de begeleiders van de WUR op. Daarna gingen de klussers in groepjes aan de slag met maquettes van de collectieve tuin en het huizenblok. Dat was even slikken, want alle wilde plannen moesten teruggebracht tot de reële vierkante meters. Toen bleken alle wensen en vereisten samen een soort ecologische gordiaanse knoop te vormen!

Die knoop hebben de Wageningse studenten enthousiast en vakkundig weten te ontwarren.

Foto’s: Erik Vos | Het Lab

Reacties

Geef een reactie on "Studenten schetsen ecologische stadstuin in Sint Marten"

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*