Tentoonstelling in Museum Arnhem: ‘Van Art Nouveau tot Art Deco’

ARNHEM – Vanaf 17 maart 2017 presenteert Museum Arnhem de tentoonstelling ‘Van Art Nouveau tot Art Deco’.

De tentoonstelling geeft een uitgebreid beeld van het sieraardewerk dat geheel in de stijl van de Art Nouveau en later de Art Deco werd vervaardigd in de Arnhemsche Fayencefabriek (1907-1934).

Door deze tentoonstelling wordt de indrukwekkende collectie van de Arnhemse verzamelaar Benno Steenaert toegankelijk voor het publiek. Hij gaf een dwarsdoorsnede van zijn verzameling in eeuwigdurende bruikleen aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), waarvan een groot deel in de expositie te zien is.

Van Art Nouveau tot Art Deco
Te zien zijn verschillende topstukken uit de fabriek, voorzien van uitbundige decors, naast de meer gangbare producten. Twee unieke tegeltableaus met prachtige schilderingen geven een inkijk op het maakproces van faience, oftewel plateel.

Met foto’s en interieurstukken uit Gelderse werkplaatsen, zoals de Oosterbeekse meubelproducent L.O.V. (Labor Omnia Vincit), wordt een tijdsbeeld geschetst van het mondaine Arnhem aan het begin van de 20e eeuw. Daarnaast zijn er enkele stukken vernieuwingsaardewerk van andere Nederlandse plateelfabrieken te zien, die een directe link met de Arnhemsche Fayencefabriek hebben.

In de koepelzaal stapt de bezoeker de wereld van verzamelaar Benno Steenaert in, met een spectaculaire presentatie van zijn collectie. Victoria Anatasyadis is aangetrokken als gastconservator. Harm Rensink is verantwoordelijk voor de tentoonstellingsvormgeving. Rensink is onder andere bekend van tentoonstellingen als Haar! in Centraal Museum Utrecht en De show van Gijs en Emmy in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Collectie Benno Steenaert
De afgelopen decennia heeft de Arnhemse verzamelaar Benno Steenaert vol passie een meer dan 2.000 stuks tellende collectie aangelegd. De verzameling geeft een compleet beeld van wat de fabriek ooit aan modellen en decors gemaakt heeft.

Reacties

Geef een reactie on "Tentoonstelling in Museum Arnhem: ‘Van Art Nouveau tot Art Deco’"

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*