Toekomstig theaterschip binnengehaald op Stadsblokkenwerf

De Hugo Grotius onderweg naar Arnhem. (Foto: Cees Mooij.)

ARNHEM – Zaterdagmiddag is onder grote publieke belangstelling het schip de Hugo Grotius binnengehaald op de Stadsblokkenwerf.

Het ruim honderd jaar oude schip wordt hier komende tijd opgeknapt door vrijwilligers van de Stadsblokkenwerf en omgebouwd tot theaterschip. Tijdens de 75-jarige herdenking van de Slag om Arnhem, in september 2019, moet het theaterschip gereed zijn.

Het idee om de Hugo Grotius naar Arnhem te halen is afkomstig van Stichting Touchstone, bekend van Cirque de la Liberté, dat iedere zomer in de haven op de Stadsblokken wordt gehouden én van de Stichting Stadsblokkenwerf.

Jan Trooster, drijvende kracht achter de Stadsblokkenwerf, popelt om samen met de vrijwilligers van de Stadsblokkenwerf de boot op te knappen en er weer een zeilend schip van te maken.

Nadat vorig jaar het plan om het schip naar Arnhem te halen, concreet werd, bleek grondeigenaar KWP bereid om de ASM-haven in ieder geval voor de komende jaren open te stellen om het schip aan te meren.

Na de opknapbeurt op de Stadsblokkenwerf, krijgt de Hugo Grotius waarschijnlijk een vaste plek aan de Rijnkade in Arnhem. Zeker is dat nog echter niet.

Joodse vluchtelingen
Géraldine Lodders wil rondom de herdenking van de Slag om Arnhem in 2019 via een toneelstuk aan boord van de Hugo Grotius een verhaal vertellen dat in 1939 werkelijk heeft plaatsgevonden.

Het toneelstuk vertelt het tragische verhaal van ruim negenhonderd Joodse vluchtelingen die in 1939 op de vlucht gingen voor nazi-Duitsland, maar nergens een veilige haven troffen. Letterlijk en figuurlijk niet.

Nadat het schip op Cuba geweigerd was en ook de Verenigde Staten en Canada de vluchtelingen niet op wilde nemen, keerde het schip terug naar Europa.

De hoop van de Joodse vluchtelingen op het ‘schip der verdoemden’ was gevestigd op Engeland, die al eerder Joden had opgenomen.

Engeland zat met de kwestie in haar maag. Na onderhandelingen met andere landen die resoneren met de opname van Syrische vluchtelingen in deze tijd, werd tussen verschillende landen in West-Europa een quotum afgesproken.

Engeland nam er 288 op, Frankrijk 224, België 214, Nederland nam er 181 op. Van de opvarenden stierven er 254 in een concentratiekamp.

Reacties