Unieke werkplekken te huur in de Diogenes-bunker

De impossante Diogenes-bunker op Kamp Koningsweg. (Foto: Henk Hoogeveen/Twitter.)
(Advertentie)

ARNHEM – Ondernemers die op zoek zijn naar een van de meest unieke werkplekken in Nederland, kunnen terecht bij de Diogenes-bunker in Arnhem.

Binnen de bunker zijn vijf werkplekken te huur, van ongeveer vijftig vierkante meter. De huurprijs voor de ruimte is zeer billijk: 250 euro per maand, inclusief nutsvoorzieningen.

De werkruimten zijn geschikt voor kantoor- en atelierfunctie.

De Diogenes-bunker, naast de ingang van Park Hoge Veluwe aan de Koningsweg, is waarschijnlijk het meest bizarre Rijksmonument dat Arnhem binnen haar gemeentegrenzen heeft.

De kolossale bunker werd tijdens de oorlog in 1942 door de Duitse bezetter gebouwd bij vliegveld Deelen.

De Diogenes-bunker had een belangrijke rol bij de verdediging van het Duitse luchtgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Duitsland werd vanuit Engeland dagelijks gebombardeerd tijdens de oorlog.

Vanuit de Diogenes-bunker werd de Duitse luchtverdediging over het Ruhrgebied gecoördineerd.

Op een groot glazen scherm in de bunker werden luchtaanvallen van geallieerde bommenwerpers geprojecteerd, en werden de tegenmaatregelen die de Luftwaffe ondernam weergegeven.

De bunker deed dienst bij de Duitsers tot aan de Slag om Arnhem. De Duitsers waren in eerste instantie bang dat de Britse luchtlandingen van september 1944 tot doel hadden om de Diogenes-bunker te veroveren.

Ten tijde van de Slag om Arnhem besloten de Duitsers dat de luchtverdediging beter vanuit een andere plek geregeld kon worden.

Met 1.000 kilo explosieven werd het interieur van de bunker opgeblazen. Voor de bunker zelf had dat geen gevolgen. Die is dankzij de metersdikke muren onverwoestbaar.

Na de oorlog was het de vraag water met de bunker moest gebeuren. Het Nederlandse de bunker een tijdlang gebruikt als munitiedepot. Op dit moment is de bunker in gebruik bij de Rijksarchiefdienst.

Naar een toekomstige bestemming van de bunker wordt nog gezocht. Tot die tijd wordt een deel van de bunker verhuurd.

Wie meer informatie wil over het huren van werkruimtes in de Diogenes-bunker, kan terecht op de site van Vastgoedbeschermer.nl.

Reacties