Van Wijken Weten in praktijk in Het Broek

(Foto's: Marlies Neutkens.)

ARNHEM – Op dit moment wordt in Arnhem het project ‘Van Wijken Weten’ uitgerold. In ‘Van Wijken Weten’ krijgen wijkbewoners meer zeggenschap over hun eigen leefomgeving.

“Terugtrekkende overheid, oprukkende burger” zeg maar. In Het Broek hebben wijkbewoners prima door hoe dat in de praktijk werkt.

Bij de Blokhut, een gebouwtje dat naast het spoor achter de Johan de Wittlaan staat, willen buurtbewoners komende tijd een ‘wijkbank’ neerzetten.

Die bank moet een ontmoetingsplaats vormen waar bewoners uit Het Broek elkaar treffen, waar ze met elkaar praten en waar de sociale cohesie in de wijk verder versterkt wordt.

Op de plek waar de bank moet komen stond tot vanmiddag nog een verouderd bord met regels. Dat bord stamt nog uit de tijd dat het Sportbedrijf gebruik maakte van De Blokhut. Het Sportbedrijf is al een tijdje vertrokken. En wat doe je vervolgens met zo’n bord vol met oude regels die niet meer gelden?

De officiële benadering is dat je in zo’n situatie aan de gemeente Arnhem vraagt of ze het bord willen weghalen. Vervolgens wacht je een paar weken, je belt er nog eens achteraan en daarna wordt het bord verwijderd.

Maar dit is een tijd waarin de gemeente het van harte toejuicht wanneer bewoners zelf de handen uit de mouwen steken en in actie komen. En met die gedachte in het achterhoofd werd het bord met de oude regels vanmiddag binnen een paar minuten door twee enthousiaste wijkbewoners weggehaald.

Dat scheelt een hoop gedoe en het maakt de realisatie van de bank bij de Blokhut een heel stuk eenvoudiger.

Vandaag gingen leerlingen van groep 8 van de Paulusschool op pad om in Het Broek wijkbewoners te interviewen over hun bank.

De Bank is een initiatief van verschillende wijkbewoners. Zeven weken lang gaan kunstenaars Astrid Ariës en Karel van der Eijk samen met buurtbewoners aan de slag om de wijkbank te bouwen.

Na interviews met bewoners, waarbij de eigen bank in de woonkamer wordt gefotografeerd, wordt de bank gebouwd. Iedere vrijdagmiddag zal er vervolgens bij de bank een High Tea voor wijkbewoners worden georganiseerd.

Als alles volgens planning verloopt, zal de bank op vrijdag 30 juni officieel in gebruik worden genomen.

Reacties