Velperpoort-op-palen

Deze ansichtkaart had u nog tegoed. Het is het oude Velperpoortstation anno 1902 aan de kant van de Steenstraat. Beeld en tekst sluiten aan op het blog over de Velperpoort van 1 augustus jl.

Van 1895 tot 1918 stond er aan beide zijden van de spoordijk, direct westelijk van de Velperpoort, een houten stationsgebouwtje op palen. Er was slechts weinig ruimte. De spoordijk bood alleen plek aan rails en een smal houten perron. Het gebouw had verder geen voorzieningen zoals een wc. Een trap in twee delen leidden de treinreizigers vanaf de Steenstraat naar het perron. Op de kaart is onderaan de trap een krul of urinoir te zien. Aangezien dames ook wel eens hoge nood hebben konden zij vanaf 1906 terecht bij het café van de Nederlandse Protestantse Volksbond aan de zijde van de Velperweg. In juni 1918 werd de halte opgeheven en de bebouwing gesloopt.

Stadsmuur

In de spoordijk waren een aantal tunnels of viaducten aangelegd om te voorkomen dat het gewone verkeer het treinverkeer hinderlijk zou kruisen. Die – nog steeds belangrijke – poorten zijn: de Zijpse-, Apeldoornse-, Hommelse- en Velperpoort. Tegen de zin van veel Arnhemmers waren de spoorlijnen aangelegd op hoge dijken die de stad scheidden van de groene Veluwe. Een spoordijk als nieuwe stadsmuur waar de voormalige, echte stadsmuur in de 19e eeuw zo voortvarend was gesloopt.

Beeld: Oude ansichtkaart van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beeld van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Velperpoort-op-palen"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*