Verdwenen Arnhem: Nieuwe Kraan

De Nieuwe Kraan met op de achtergrond de schipbrug. Het huis dat uitsteekt aan de rechterkant, is het pand van de brugwachter. (Foto's: Gelders Archief.)
(Advertentie)

Arnhem is de afgelopen honderd jaar ingrijpend veranderd. Door de Slag om Arnhem natuurlijk, maar ook vanwege de sloop- en bouwwoede na de oorlog.

In een serie artikelen kijkt Arnhem Direct terug op straten en pleinen die verdwenen zijn of die een totale metamorfose ondergingen. Vandaag: de Nieuwe Kraan.

De Nieuwe Kraan was eeuwenlang de belangrijkste straat van Arnhem. Vanaf de Nieuwe Kraan kon de Rijn worden overgestoken via de schipbrug.

De schipbrug was tot aan de bouw van de Rijnbrug de enige vaste oeververbinding over de Rijn. De schipbrug was een pontonbrug die bestond uit een aantal pontons waarover een brugdek was aangebracht.

De schipbrug is ouder dan je misschien denkt. Bovenstaande ets is uit 1659. De eerste schipbrug werd al aan het begin van de zeventiende eeuw gebouwd. De brug lag destijds buiten de verdedigingswerken van de stad.

Als een schip op de rivier wilde passeren, werd er een deel van de brug tussenuit gevaren.

Bovenstaande ingekleurde ansichtkaart toont de schipbrug met de Nieuwe Kraan en de Rijnkade in 1901. Het pand op de hoek Nieuwe Kraan en Rijnkade is het Rijnhotel, dat net gebouwd is.

Op de achtergrond is de fiere toren van de Kleine Eusebiuskerk zichtbaar. Geen enkel gebouw op deze foto staat nu nog overeind.

Aan het begin van de twintigste eeuw was duidelijk dat de schipbrug niet meer voldeed. Met de introductie van de automobiel nam het verkeer toe.

Wanneer een schip passeerde, en dat kwam nogal eens voor, werd een brugdeel weggevaren om het schip te laten passeren. Dat leidde tot lange wachttijden voor iedereen die naar de overkant wilde, zoals op onderstaande foto uit 1910 goed te zien is.

De bouw van de Rijnbrug in 1935 maakte een einde aan de verkeersopstoppingen op de Nieuwe Kraan. Toch bleef de schipbrug ook na de bouw van de Rijnbrug nog gewoon in gebruik.

Bovenstaande foto toont de brugwachterswoning in 1938. Links de Rijn, rechts de Nieuwe Kraan. De foto is genomen vanaf de Rijnkade.

De tramrails in de richting van de brug zijn niet van de gangbare Arnhemse trammetjes, maar van een speciale goederentram die gebruikt werd om spullen naar de zuidoever van de Rijn te brengen.

Vanaf de zuidoever konden de goederen dan worden overgeladen op de stoomtram naar de Betuwe.

De schipbrug was ook tot aan de Slag om Arnhem nog in gebruik. Weinig mensen weten het, maar John Frost had in 1944 niet alleen de opdracht om de Rijnbrug te veroveren, maar ook om de schipbrug voor de geallieerden veilig te stellen.

De Duisters dwarsboomden die plannen door meteen na de Britse luchtlandingen op zondag 17 september 1944 een brugdeel weg te varen en in de haven van Coers af te meren.

Direct na de oorlog werd de schipbrug door de geallieerden weer in ere hersteld voor het vervoer van troepen en materieel.

Het leidde tot dezelfde opstoppingen als voor de oorlog.

De Nieuwe Kraan was door het oorlogsgeweld zwaar beschadigd geraakt. Tijdens de wederopbouw werd besloten dat er zowel voor de haven als voor de schipbrug geen toekomst meer was.

Ook de Nieuwe Kraan verdween als gevolg van de wederopbouwplannen.

Decennialang was het terrein rond de haven, die gedempt was met oorlogspuin, en de Nieuwe Kraan een verlaten vlakte. Dat veranderde in de jaren zeventig toen op deze plek de Roermondspleinbrug werd gebouwd.

Reacties