Verhalen over politiek kerkhof in Arnhem “bevestiging wat we al wisten”

ARNHEM – Dit weekend verschenen er in de lokale media in Arnhem twee grote artikelen waarin de hoofdrolspelers in de politieke puinhoop in Arnhem een boekje open doen over de gang van zaken.

Op social media wordt niet verbaasd gereageerd. “Het is een bevestiging van wat we al wisten”, reageert bijvoorbeeld Myriam de Jong, voormalig topambtenaar bij de ODRA in Arnhem.

In een reportage van drie pagina’s in de Gelderlander van afgelopen zaterdag komt het huidige college van B&W er niet best van af.

“Het Arnhemse stadsbestuur ligt op apegapen na twee coalitiebreuken in anderhalf jaar. Vier wethouders zijn voortijd opgestapt en ook de burgemeester is weg”, zo begint het artikel.

Bron van alle ellende is volgens de hoofdrolspelers de arrogante machtspolitiek die met name door de wethouders Martijn Leisink (D66) en Gerrie Elfrink (SP) wordt bedreven.

Gisteren deed ook Arnhem Direct een duit in het zakje met een openhartig verhaal van oud-wethouder Alex Mink (SP) die in een uitgebreid interview terugblikt op zijn tijd binnen B&W.

Mink: “D66 en SP vormen de centrale kern van een regentencoalitie die zeer instabiel opereert. Arrogantie heeft ze de nek omgedraaid.”

Vergif
Zowel het artikel uit de Gelderlander als het verhaal van Arnhem Direct worden massaal gedeeld via social media. “Wat een verhaal”, is daarbij een reactie die regelmatig terugkeert.

“Wat een stuk”, reageert een anonieme reageerder bij de Gelderlander. “Ikzelf heb als inwoner ook slechte ervaringen met Gerrie Elfrink. Arrogant? Ja, ik werd gewoon ronduit geschoffeerd tijdens het inspreken bij een raadsvergadering. Persoonlijk vind ik deze man vergif voor de Arnhemse politiek.”

In het artikel in de Gelderlander wordt Elfrink geconfronteerd met de mededeling dat hij door veel mensen gezien wordt als arrogant.

Elfrink: “Arrogant? Tegen mij zeggen ze dat niet. Resultaatgericht, dat ben ik wel.”

Daar wordt in de reactiepanelen van de Gelderlander op gereageerd: “Ik haak af want Gerrie vindt zichzelf niet arrogant, haha.”

Iemand anders: “Bij de naam ‘Elfrink’ moet ik toch vooral denken aan de totale afbraak van het openbare muziekonderwijs voor jongeren in Arnhem. Dat vind ik nou eerder een typisch voorbeeld van ‘onvermogen’ en ‘visie-loosheid’ dan van ‘daadkracht’.

Successen
Elfrink wijst in het artikel in de Gelderlander zelf vooral op de successen van het college van B&W.

De Gelderlander: “Elfrink tovert tijdens een interview een A4’tje uit zijn binnenzak. Daarop heeft hij in hanepoten een schier eindeloze reeks met geslaagde projecten opgeschreven. Die leest hij in een minuten durende monoloog voor. Van station tot filmhuis en van sportcentrum Papendal tot de Giro.”

PeterR reageert daarop op de website van de Gelderlander: “De ‘successen’ die Elfrink aanvoert zeggen eigenlijk alles: wat hij in de oppositie nog bestreed ramt hij er nu zelf doorheen, en zelfs over de uitstraling van al die projecten mag niemand meepraten.”

Maar niet alleen Elfrink en de SP, ook D66 van wethouder Martijn Leisink krijgt ervan langs.

PeterR: “Zoals wethouder Elfrink qua standpunten de tegenpool is van oppositieleider Elfrink is het huidige D66 de tegenpool van wat Hans van Mierlo ooit voor ogen moet hebben gehad. Geen partij van open debat en grote lijnen, maar een kleingeestige club die vooral met de macht bezig is.”

Naar huis sturen
Oud-politiek verslaggever Wouke van Scherrenburg las de stukken in de Gelderlander en op Arnhem Direct en gaf ze als “leestip” door aan haar 69.000 volgers op Twitter.

“Speelde Arnhem in het infameuze ‘Niet spreken met de bestuurder’ ook niet al een hoofdrol?”, vraagt Twitteraar Randy Martens zich daarop af.

Vrij Nederland-journalist Gerard van Westerloo volgde in 1990 een maand lang de Arnhemse politiek en sprak met honderd mensen die daarbij betrokken waren. Het resultaat vormde een van de hoofdstukken van het boek ‘Niet Spreken met de bestuurder’.

De situatie van toen resoneert sterk met de huidige politieke situatie in Arnhem. Van Westerloo in 1990:

“Ik ben nog geen week in de Gelderse hoofdstad en ik begin er al rekening mee te houden dat ik boven mijn verslag ‘van onze frontmedewerker’ zal moeten zetten.

De vergelijking tussen toen en nu wordt ook getrokken door de Gelderlander. Toen was de PvdA met 18 zetels oppermachtig. Nu hebben D66 en SP samen 16 zetels en functioneren ze in de praktijk als één partij. Toen was Martin van Meurs als ‘de rode ayatollah’ de grote man. Tegenwoordig zijn Leisink en Elfrink de grote mannen die Arnhem met z’n tweeën besturen, komt uit de reportage in de Gelderlander naar voren.

Uit de vele reacties blijkt dat veel mensen rond de politiek vinden dat het nu wel welletjes is met de gang van zaken binnen politiek Arnhem.

Oud-PvdA-fractievoorzitter Rudi Rikken bijvoorbeeld op Twitter: “Na het interview van Alex Mink is er toch alle reden om dit hele college naar huis te sturen.”

De raadsfractie van de VVD riep afgelopen zaterdag al op om de Rekenkamer een onderzoek te laten uitvoeren naar de bestuurscultuur in Arnhem.

Leendert Combée (VVD): “Dat is hard nodig, om daarna allemaal weer 100 procent bezig te kunnen zijn met Arnhem. De politiek is er voor de stad!”

Uit de reacties blijkt ook dat er maar heel weinig mensen zijn die het voor D66 en SP opnemen. Toch zijn ze er wel.
RikC wijst in een reactie bij de Gelderlander de gemeenteraad aan als grote boosdoener: “Het is gemakkelijk te stellen dat B&W geen oog heeft voor wat er leeft. Het is een beeld wat maar wat graag geschetst wordt. Uiteindelijk zullen zij hun plannen toch ook door onze als Arnhemmers gekozen raad moeten krijgen.”

Reacties