Verkiezing: wat was hét moment van 2017?

ARNHEM – Wat was hét moment van 2017? Jij kunt deze maand het nieuwsfeit van het jaar kiezen. De winnaar wordt op vrijdag 22 december tijdens het Arnhems Nieuwscafé door burgemeester Ahmed Marcouch bekend gemaakt.

Hieronder vind je twaalf genomineerden waaruit je kunt kiezen. Van de gijzeling in Klarendal tot aan de bekerwinst van Vitesse. Uit deze twaalf kandidaten kun je maximaal drie momenten aanwijzen die voor jou hét nieuws van 2017 in Arnhem markeren.

De drie genomineerde nieuwsmomenten die de meeste stemmen krijgen, dringen door tot de finale. Tijdens het Arnhems Nieuwscafé op vrijdag 22 december in Molenplaats Sonsbeek kunnen de aanwezigen uit deze drie kandidaten de uiteindelijke winnaar bepalen.

De twaalf kandidaten

Hieronder vind je de twaalf kandidaten, inclusief een korte toelichting. Onderaan de pagina vind je een stemformulier waarop je jouw keuze bekend kunt maken.

1. Opening Canon van Nederland

Het Nationaal Historisch Museum is er helaas nooit gekomen. Maar: in plaats daarvan kreeg het Openluchtmuseum dit jaar de Canon van Nederland. In vijftig vensters wordt in de Canon van Nederland de geschiedenis van Nederland verteld. Met de Canon van Nederland heeft Arnhem een publiekstrekker van formaat in huis!

2. Jansbeek terug in de binnenstad

Zo mooi als op bovenstaand plaatje ziet het er op dit moment niet uit. Maar dat komt nog wel! Nadat er twintig jaar lang over de terugkeer van de Arnhemse binnenstad is gesproken, is het dan nu eindelijk zo ver: de Jansbeek stroomt weer door het centrum van Arnhem.

3. Gijzeling Klarendal

Klarendal leek wel een vesting. Een groot gedeelte van de wijk was begin mei door zwaar bewapende politie-eenheden afgesloten nadat een 57-jarige man een aantal mensen gijzelde in de wijkpost op de Hommelseweg. Na een paar uur gaf de man zich over, maar op 3 mei domineerde de gijzeling in Arnhem het landelijke nieuws.

4. Rolling Stones in Arnhem

Normaal gesproken treden de Rolling Stones op in wereldsteden. Rio de Janeiro, Berlijn, Rome, Sydney. Maar dit jaar waren de Stones te zien in ons Arnhemse Gelredome. Een hoogtepunt uit het bestaan van Gelredome. En van de Stones natuurlijk.

5. Nieuwe zaal Musis een parel voor cultureel Arnhem

De verwachtingen waren vooraf hoog gespannen. Nu de nieuwe zaal van Musis in gebruik is genomen blijkt dat de zaal alle verwachtingen meer dan waar maakt. Een fenomenale akoestiek, een prachtige glazen wand met uitzicht op het Lauwerspark en schitterende concerten van Het Gelders Orkest in haar nieuwe thuisbasis. De nieuwe zaal van Musis is een aanwinst voor de stad.

6. De Arnhemse politiek staat er gekleurd op

(Foto: nos.nl.)

Bokitogedrag en bestuurlijk autisme: met een mengeling van verbazing en verbijstering werd afgelopen jaar meermalen door de landelijke media bericht gedaan over de bestuurlijke chaos in politiek Arnhem. De verziekte politieke cultuur werd in de schijnwerpers gezet met het Rapport Frissen, dat bedoeld is om die cultuur te verbeteren.

7. Vitesse wint de beker

In het jaar dat Vitesse haar 125-jarig bestaan vierde, werd voor het eerst een hoofdprijs gepakt. In de Kuip won Vitesse de KNVB-bekerfinale met 2-0 van AZ dankzij twee goals van Ricky van Wolfswinkel. De feestvreugde was groot, en de huldiging op de Markt in Arnhem indrukwekkend.

8. Mangrovehal maakt van Arnhem een vlinderstad

Burgers’ Zoo is een nieuwe hal rijker: de Mangrovehal, waar het leven in Mangrovegebieden wordt getoond. Nadat Burgers’ Zoo de nieuwe Mangrovehal opende, ontsnapten duizenden vlinders uit de hal en konden veel bewoners van Arnhem Noord genieten van exotische vlinders in hun eigen achtertuin.

9. Airborne at the Bridge

Jarenlang was een informatiecentrum over de Slag om Arnhem een beetje een ondergeschoven kindje. Er was wel een informatiecentrum bij de John Frostbrug, maar dat was niet opgewassen tegen de groeiende stroom herdenkingstoeristen die naar Arnhem komt. Dat veranderde dit jaar nadat drie Britse veteranen Airborne at the Bridge openden. Het bezoekerscentrum trekt nog veel meer bezoekers dan waar vooraf op gerekend werd.

10. Masterplan Stadsblokken-Meinerswijk

Vorig jaar werd in een referendum besloten dat projectontwikkelaar KWP haar plannen met Stadsblokken-Meinerswijk mag uitvoeren. Dit jaar presenteerde KWP haar Masterplan, waarmee het fundament is gelegd voor de toekomstige ontwikkeling van het uiterwaardengebied. Dat moet een mix bieden van natuur, recreatie, cultuur en wonen.

11. Ahmed Marcouch nieuwe burgemeester van Arnhem

Nadat Herman Kaiser wegens gezondheidsproblemen zijn functie moest neerleggen, kreeg Arnhem dit jaar een nieuwe burgemeester: Ahmed Marcouch. Het oud-PvdA-Tweede Kamerlid heeft zichzelf snel thuisgemaakt in Arnhem. Zijn komst was, vooral buiten Arnhem, in sommige kringen omstreden. Maar Marcouch en Arnhem: dat lijkt een prima combinatie!

12. Hand in hand voor diversiteit

Nadat twee homo’s op de Mandelabrug in elkaar werden geslagen, werd op het Gele Rijdersplein de manifestatie ‘Hand in hand voor diversiteit’ georganiseerd. Duizenden Arnhemmers lieten de wereld zien dat Arnhem een stad is waar tolerantie heerst en waar diversiteit voorop staat.

Keuze gemaakt? Stemmen!

(de digitale stembus is op 22 december om 12:00 met ruim 400 inzendingen gesloten, live stemmen met potlood en papier kan tijdens het Arnhems Nieuwscafé)

Reacties