Verzetsmonument krijgt tweede leven aan Rijnkade

Impressie van het nieuwe verzetsmonument, dat op woensdag 11 oktober wordt geopend.

Het verzetsmonument dat jarenlang de achterkant van Musis sierde, krijgt in gewijzigde vorm een nieuw leven aan de Rijnkade bij het Jacob Groenewoudplantsoen. Het monument wordt op woensdag 11 oktober geopend.

“De meeste mensen zwijgen, een enkeling stelt een daad.”

Deze woorden, behorend bij het Arnhemse Verzetsmonument van Jouke Hoogland en Jos Pauw, sierden ruim tien jaar de achterzijde van Musis.

Het monument moest vanwege de nieuwbouw van Musis verdwijnen. Er is lang gezocht naar een nieuwe plek voor het monument. Toen die niet te vinden was, is gekozen voor een gewijzigde vorm van het monument.

Het verzetsmonument komt nu terug in de nabijheid van de John Frostbrug, de plek waar op verschillende wijzen wordt stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog.

In het nieuwe ontwerp van Jouke Hoogland komen de wolken terug die de tijdloosheid verbeelden van het verzet uit de Tweede Wereldoorlog en het verzet in conflicten van deze tijd. De panelen die aan Musis hingen zijn omgevormd tot kubussen.

De woorden komen in een rij gegroepeerde kubussen boven op de dijk. Rondom het kunstwerk worden zeven losse kubussen “gestrooid” over het veld. Alle kubussen krijgen een gespiegelde bovenzijde waarmee de wolkenlucht te zien is.

Als verwijzing naar de plek van het oorspronkelijke kunstwerk, wordt een enkele kubus bij Musis Sacrum geplaatst.

De opening wordt op woensdag 11 oktober om 16.00 uur in het bijzijn van Jouke Hoogland en Jos Pauw verricht door wethouder Elfrink.

Reacties