Vijf voor twaalf voor kunstwerkplaats KW37

Ivy, geboren en getogen onder de kunstenaars van KW37, fotografeert bezoekers bij de entree van de beeldentuin.

Op de eerste warme dag van het jaar, nodigden bewoners en gebruikers van de Kunstwerkplaats in Schuytgraaf – kunstenaarscollectief KW37 – relaties uit om dé culturele broedplaats van Arnhem te herontdekken en kennis te laten maken met het leven op deze vrijplaats. Op 1 juli zullen zij het terrein verlaten moeten hebben; het is niet vijf voor twaalf, maar twee voor twaalf.

Lobbyen

Ooit gekraakt op een terrein van defensie aan de Koningsweg, daarna een terrein toegewezen gekregen bij de Saksen Weimar kazerne op Monnikenhuizen, toen gevraagd om in Schuytgraaf een toegevoegde waarde te zijn voor de wijk; bewoners van het eerste uur – én nieuwe – zijn vijfentwintig jaar verder wéér aan het lobbyen binnen de netwerken van de stad. ‘Het hart van leden van KW37 ligt bij het maken van kunst, inbreng in cultuur, het betekenisvol omgaan met groen, het oprichten van een bewuste inspirerende wildernis, het wonen in eigen gebouwde miniwoningen’; op zoek naar een alternatieve plek waar dit mogelijk is. Dat de kunstwerkplaats een toegevoegde waarde is voor zowel de wijk Schuytgraaf als de rest van de stad, daar is iedereen het nu wel over eens.

Bovendien ‘Kunstwerkplaats Arnhem, KW37, sluit aan. √ìók bij het meerjarenplan van de gemeente Arnhem’ waar bijvoorbeeld zinsneden als ‘circulaire economie’, ‘een stad van makers kenmerkt zich door een innovatief klimaat’, ‘huisvesting bieden aan specifieke doelgroepen’ bij KW37 als muziek in de oren klinken. Maar ze moeten bestuurders er wel op wijzen dat er veel overeenkomsten zijn in doel en visie. Want een concrete oplossing wordt nog niet geboden. “De mogelijkheden liggen niet voor het oprapen’’ vertelt wethouder cultuur Gerrie Elfrink aan de Gelderlander.

Zondagmiddag

De zondagmiddag werd bezocht door ongeveer vijfendertig belangstellenden, waaronder drie raadsleden; Lea Manders Arnhem Centraal, Mark Coenders van Groen Links en Mattijs Loor van D66. De aanwezigen kregen na een kop koffie met een koekje rondleidingen over de vrijplaats; van werkloodsen tot woonwagens, van openbare beeldentuin tot moestuin en het terrein met een podium (de Blauwe Kikker) en de ‘portakabins’ waar kinderopvang en ateliers in zitten. Daarna: soep van Lilian, een pilsje en gesprek. De agenda’s van de politieke maandag staan dan weliswaar tot de verkiezingen al vol, maar alles wat de raadsleden op pikten nemen ze mee.

Aanbevelingen

Meerdere partijen uit Schuytgraaf en de rest van de stad zijn in de pen geklommen om een aanbeveling te schrijven. Zo bekommert de christelijke gemeenschap Leven in Schuytgraaf zich over de maandelijkse kampvuuravonden en erkent de meerwaarde van de plek. Kinderen van de BSO Kunstig & Zo hebben opgesomd wat ze op een andere SKAR locatie nooit hadden kunnen zeggen, doen of zien.

De wijkkrant van Schuytgraaf besteedt twee hele pagina’s aan de kunstwerkplaats, de auteur bevestigt dat bewoners van de wijk de culturele vrijplaats toch wel enorm zijn gaan waarderen. ‘Misschien kan de gemeente creatief worden en een nieuwe locatie vinden in de nabijheid van Schuytgraaf om de steeds verdere uitdijende nieuwbouwwijk een cultureel tintje te laten behouden’ aldus het wijkblad Vierkant in Schuytgraaf.

Op stedelijk niveau spreekt directeur ArteZ Charlotte Bik zich uit, het bereik en de betekenis van deze samenwerkende kunstenaars gaat verder dan de wijk Schuytgraaf. “Het belang van KW37 om zich als collectief in de toekomst weer te kunnen vestigen op een nieuwe locatie in Arnhem is ook het belang van de stad. Dit zijn de plekken waar we onszelf kunnen zijn, in deze verloren ruimte. Weg van de buurvrouw die over de schutting kijkt, ontstaat er op plekken als KW37 ruimte en vrijheid voor nieuwe dingen. Ontstaat er ruimte om te zijn.” Lees hier haar hele aanbeveling.

 

Arnhem Direct publiceerde al eerder over dit kunstenaarscollectief. Graag verwijzen we ook nog een keer naar het portfolio KW37, met een uitgebreide CV over de bewoners en culturele interacties die er plaatsvinden.

Reacties