Vitesse slaat Ajax knock-out in titelrace: 3-2

Vitesse-Ajax, een wedstrijd die twee kanten op kan: Vitesse is kansloos of komt als winnaar uit een wedstrijd die bol staat van spektakel. Vanmiddag was dat laatste weer het geval. Wat hadden we een heerlijke voetbalzondag onder een zon die lente-achtig aandeed na de snijdende kou van eerder deze week. Vitesse won na een spannend en meeslepend duel met 3-2, Ajax zag door de nederlaag de kans op de titel definitief in rook opgaan.

Vitesse was nerveus in de beginfase, de technische vaardigheid van Ajax belooft altijd wel gevaar. Na een kwartier kwam de thuisploeg op 1-0 door een fantastische knal van grote afstand van Navarone Foor. Doelman Onana was kansloos, de bal verdween in de kruising. Kort daarna werd Mason Mount via een bodycheck van Taglifiaco binnen de zestien meter onderuit gekegeld. Bjorn Kuipers zag er niets in, de topclubs krijgen in Nederland wel heel vaak het voordeel van de twijfel. Studio Sport vond het niets eens de moeite waard het moment in de samenvatting te laten zien.

Voor onze ogen ontrolde zich een boeiend schouwspel, Vitesse deed niets onder voor Ajax. Matt Miazga zag zijn kopbal op de doellijn gekeerd worden. De rust brak aan met de 1-0-voorsprong.

Na de rust zag je dat Ajax feller op de bal zou gaan zitten, de gasten waren alleen gebaat bij een zege. Tien minuten later ging de Amsterdamse defensie hopeloos in de fout. Bryan Linssen, alert als altijd strafte een blunder van Max Wober genadeloos af. Alleen voor doelman Onana bleef hij akelig koel: 2-0. Het duel leek beslist met alle ruimte die Vitesse toch al kreeg. Niet veel later was het toch 2-1. Invaller Cassiera kopte uit een corner de aansluitingstreffer binnen, niemand bij Vitesse dekte de palen af.

Het was weer een wedstrijd, op de tribune zaten we op het puntje van de stoel. Korte tijd later slingerde Mason Mount, vrijwel al zijn spelhervattingen zijn gevaarlijk, een vrije trap voor het doel. Guram Kashia kopt de bal door binnen het doelgebied, Bryan Linssen zette de Gelredome opnieuw in vuur en vlam: 3-1. Ajax zette opnieuw aan, maar vond iedere keer de bekritiseerde Remco Pasveer op zijn weg, die telkens overeind bleef in een-tegen-een-situaties. Hij was echter kansloos op een inzet van Siem de Jong die de 3-2 binnen knalde.

Verder kwam Ajax niet, Vitesse pakte dit seizoen derhalve zes punten tegen de Amsterdammers. Het duel van vanmiddag riep herinneringen op aan vroegere zeges van Vitesse: 2006 (4-2, met Aad de Mos), 2009 (4-1, met Theo Bos tegen Marco van Basten) en 3-2 (januari 2013, na een 0-2-achterstand).