Vitesse zakt voor eerste serieuze examen: 1-2-verlies tegen AZ

Vitesse is gezakt voor het eerste examen in het seizoen 2017-2018. De Arnhemmers speelden een kansloze wedstrijd tegen angstgegner AZ, eind april nog verliezen bekerfinalist. Vitesse startte al bijzonder slecht. Wout Weghorst tikte in de derde minuut een vrije trap van oud-Vitessenaar Marko Vejinovic achter Remko Pasveer. Bij Vitesse stond iedereen te slapen.

In het vervolg was AZ heer en meester. De gasten zetten snel druk, waren de baas op het middenveld en nog belangrijker: AZ had steeds de bal. De ene na de andere aanval rolde op de Arnhemse verdediging af zonder dat Vitesse er wat tegenover stelde. Alireza Jahanbakhsh raakte de paal en Remko Pasveer was steeds op zijn post. De rust brak aan met 0-1, dat was een wonder.

Na de thee werden de krachtsverhoudingen bevestigd. AZ was en bleef de baas. Vitesse mocht doelman Remko Pasveer danken dat het in de wedstrijd bleef. Vooral zijn redding op een doorgebroken AZ-speler was van ongekende klasse. Jonas Svensson raakte de lat.

Plotseling stond het volledig onverwacht en onverdiend 1-1. Tim Matavz kopte een voorzet van Bryan Linssen via de binnenkant van de paal binnen. AZ bleef naar voren voetballen, waardoor Vitesse er wat vaker dreigender uit kon komen, maar het was schijn. AZ bleef beter combineren en tien minuten voor tijd kwam de ploeg opnieuw op voorsprong. Marko Vejinovic bereikte opnieuw de lange Weghorst die in de korte hoek de 1-2 binnenknikte. Aan die stand veranderde niets meer, het was niet meer dan terecht.