Vogels voeren in Sonsbeek? Doe maar niet

(Foto: Molenplaats Sonsbeek.)

ARNHEM – De gemeente Arnhem heeft bij vijvers in de parken in de stad bordjes geplaatst waarin mensen wordt opgeroepen om watervogels niet te voeren.

Met de bordjes wil de gemeente proberen de waterkwaliteit in de vijvers te verbeteren. Bovendien zorgt het voeren van vogels voor de komst van ongedierte. Ook wordt op de bordjes gewaarschuwd dat watervogels ziek worden.

De borden zijn al geplaatst in Sonsbeek en in Molenbeke. Later deze week worden ook bordjes aan de waterkant geplaatst bij Park Angerenstein.

Eendjes voeren lijkt onschuldig, maar biologen waarschuwen ervoor dat brood dat niet wordt opgegeten het water vervuilt. Bovendien is brood niet gezond voor watervogels. Ze gaan eerder dood als ze teveel brood eten.

Weinig mensen weten het, maar veel eenden die in de stad leven worden maar twee of drie jaar oud. Eenden in de wilde natuur kunnen wel dertig jaar oud worden.

Broodresten in het water leidt bovendien tot overmatige algengroei. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort in het water, wat ongezond is voor planten en vissen in het water.

Algengroei vergroot bovendien de kans op blauwalg in de zomer.

De GGD in Amsterdam heeft op haard website overigens een aantal tips staan voor mensen die toch vogels willen voeren. ‘Verboden te voeren’ zou volgens de GGD beter veranderd kunnen worden in ‘Anders voeren’:

“Als u wilt voeren, doe het dan verstandig. Geef natuurlijk voedsel, in beperkte mate:

Voer ganzen grastoppen, klaver, granen of speciaal voer voor watervogels
Voer eenden groenvoer zoals sla en andijvie, fruit, zaden, granen of speciaal voer voor watervogels.”

Reacties