Wachtgeld aan ex-wethouders valt enorm mee

B&W in 2014. Van Links naar rechts: gemeentesecretaris Caroline van der Wiel (vertrokken), D66-wethouder Hans Giesing (vertrokken), D66-wethouder Martijn Leisink, burgemeester Herman Kaiser (vertrokken), SP-wethouder Alex Mink (vertrokken), CDA-wethouder Ine van Burgsteden, SP-wethouder Gerrie Elfrink. Niet op de foto: GroenLinks-wethouder Henk Kok (vertrokken).

ARNHEM – Het college van B&W in Arnhem leek afgelopen jaren wel een duiventil. In drie jaar tijd stapten maar liefst vier wethouders op. Toch valt het bedrag dat de gemeente Arnhem moet uitkeren aan wachtgeld enorm mee.

Op dit moment ontvangen slechts twee ex-wethouders uit Arnhem wachtgeld: Anja Haga (ChristenUnie) en Alex Mink (oud-SP). Samen ontvangen de ex-bestuurders een bedrag van ongeveer 12.000 euro per maand. Dat bedrag is overigens bruto, en inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

Dat bedrag wordt komende tijd nog lager. Anja Haga heeft een nieuwe baan gevonden bij Natuurmonumenten. Alex Mink heeft al een baan, maar aangezien zijn salaris minder is dan 80 procent van zijn wethouderssalaris, wordt dat conform landelijke regels aangevuld.
Vanaf januari 2018 daalt ook het bedrag dat de gemeente uitkeert aan ex-wethouder Mink. Mink valt dan onder een detacheringscontract, waarbij hij meer gaat verdienen.

De ex-wethouders Hans Giesing (D66) en Henk Kok (GroenLinks) ontvangen geen wachtgeld. Kok was 67 toen hij terugtrad als wethouder. Omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft, heeft hij nooit wachtgeld ontvangen.

Hans Giesing was slechts een jaar wethouder. De periode waarin hij recht had op wachtgeld is inmiddels voorbij. Dat is het gevolg van een aanzienlijke versobering in de wachtgeldregeling in Arnhem, die weer een gevolg is van landelijke wetgeving.

Een miljoen per jaar
De wachtgeldregeling in Arnhem werd in 2011 aanzienlijk verscherpt nadat Arnhem Direct uitzocht hoeveel oud-wethouders in Arnhem er nog wachtgeld ontvingen. Destijds kregen maar liefst 12 oud-bestuurders wachtgeld. Het kostte de gemeente Arnhem bijna een miljoen per jaar.

Arnhem Direct ontdekte dat bijvoorbeeld oud-wethouder Jantien Vlam (PvdA) na haar periode als wethouder nooit meer heeft gewerkt. Als oud-wethouder ontving ze zes jaar lang wachtgeld. In totaal kreeg zij in die periode een bedrag van 350.000 euro aan wachtgeld.

Ongeveer tegelijkertijd werd door RTL Nieuws een overzicht gegeven aan de bedragen die gemeenten kwijt waren aan wachtgeld. Mede door de ophef die daardoor ontstond, is de wachtgeldregeling versoberd.

Op initiatief van wethouder Marijn Leisink (D66) werden oud-bestuurders bovendien actief begeleid naar een nieuwe baan.

En dat heeft effect. De bedragen die de gemeente Arnhem sindsdien aan wachtgeld heeft moeten uitkeren, zijn nooit meer zo hoog geweest als in het verleden.

Ook in 2015, toen vier bestuurders uit de vorige college-periode nog geen nieuw werk hadden, waren de kosten te overzien. Barth van Eeten, Luuk van Geffen, Hans Giesing, Michiel van Wessem en Margreet van Gastel ontvingen samen in 2015 een bedrag van ongeveer 250.000 euro.

Komend jaar zal het bedrag dat de gemeente Arnhem kwijt is aan wachtgeld waarschijnlijk toenemen. Anja Haga heeft in principe nog tot en met 18 juni 2019 recht op wachtgeld. De wachtgeldregeling van Alex Mink eindigt op 30 maart 2018.

Maar na de verkiezingen zullen een aantal wethouders in Arnhem niet terugkeren. Zolang de wethouders dan geen nieuwe baan hebben met een vergelijkbaar salaris, komt de wachtgeldregeling om de hoek kijken.

Reacties