Willemsplein anno 1977

Deze ansichtkaart toont het Willemsplein zoals het er in 1977 uitzag. De AKU-fontein oogde toen nog net zo als bij de opening door Prins Bernhard in 1961. Hij bood – namens de 50-jarige AKU – het monument aan de stad aan. Er was enige tijd sprake van sloop of verwijdering van dit wederopbouwmonument, maar tegenstanders daarvan roerden zich. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) wil de fontein-met-patio, ontworpen door Henk Brouwer, de status van Rijksmonument geven. Het definitieve besluit daartoe laat nog even op zich wachten.

Wethouder Gerrie Elfrink (SP) ondernam afgelopen jaren diverse pogingen om de AKU-fontein te verwijderen, zodat bijvoorbeeld herbouw van de oude HBS op deze plek weer mogelijk zou zijn. Aanvankelijk wilde hij zelfs sloop, maar na een stortvloed van bezwaren stelde hij voor de fontein te verplaatsen, bijvoorbeeld naar Presikhaaf. Afijn, de bestempeling tot Rijksmonument stak daar een stokje voor.

Tajiri

De grote metalen vogel van de Amerikaans-Japanse kunstenaar Shinkichi Tajiri (1923-2009), die staande op een sokkel zijn vleugels breed uitslaat, symboliseert mét fontein en patio als het ware de wederopbouw. De vijftigjarige AKU deed dit monument in 1961 niet zomaar aan de Arnhemse burgerij cadeau. Het was een teken van optimisme ruim drie decennia na de Tweede Wereldoorlog, die ook op het Willemsplein aardig had huisgehouden. Zo was het oude, door Willem Diehl gebouwde, café-restaurant Royal tijdens de Slag om Arnhem zwaar beschadigd geraakt. Het werd later afgebroken.

Royal

In 1952 kwam er op dezelfde plek een nieuw Royal ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Van Nieuwenhuyzen, Van der Heyden en Moerman. Ook dat was een voorbeeld van wederopbouw architectuur. Toen dit Royal het in 1969 commercieel niet meer redde, nam de ABN-bank, in 1991 ABNAMRO-bank, het gebouw over. Op de ansichtkaart staat Royal toen het als ABN-bank in gebruik was. Na vertrek van de bank stond het pand lange tijd leeg. Sinds 2015 is op de onder verdieping Brasserie Stan&Co gevestigd. De uitbater die daarvoor Royal als Diehl exploiteerde redde het niet.

Opvallend op de kaart zijn de twee witte gebouwen die naast het Рdoor bomen deels zichtbare РVesta-gebouw staan. Beide panden, waarin onder andere Radio Te Kaat was gevestigd, werden gesloopt om de toegang naar de nieuwe Zijpsepoort uit 2003 (niet zichtbaar) te verbeteren. Het bronzen beeld Het Hert (uit 1929 en in 1954 geplaatst), van de Franse beeldhouwer François Pompon, stond in 1977 op een andere plek dan nu. In ieder geval is het grasveld kleiner geworden om ruimte te maken voor de huidige perrons voor stadsbussen.

 

Klaas Gubbels

Links van het bankgebouw staat een gigantische houten tafel met daaronder een mega piano hangend aan dikke touwen. Deze installatie uit 1977 van beeldhouwer Klaas Gubbels noemde hij een Hommage aan Beethovens 37 huishoudsters.

Beeld: Oude ansichtkaart uit 1977 van collectioneur Frans Brink, Westervoort.

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

 

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Willemsplein anno 1977"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*