Arnhem brengt overlast in kaart met GIS

imageArnhem experimenteert met een nieuw systeem om overlast in kaart te brengen en zo beter te kunnen bestrijden. Dat in kaart brengen is letterlijk.

Meldingen worden op een digitale luchtfoto geprojecteerd en zo grafisch zichtbaar gemaakt. Op deze manier kan duidelijk worden gemaakt op welke plekken de overlast het hevigst is en waar de afdeling toezicht zich op dient te richten.

Arnhem loopt in Nederland voorop bij het gebruik van het geografisch informatie systeem (GIS). Dat systeem is het best te vergelijken met een uitgebreide versie van Google Maps. De belangrijkste toepassing van GIS is het aanbrengen van informatie. Die kunnen als lagen over een kaart worden gelegd, als waren het sheets voor een overheadprojector. In het systeem zijn luchtfoto’s van de stad ingevoerd, maar bijvoorbeeld ook alle bestemmingsplannen.

De gegevens over overlast die de gemeente in het systeem invoert zijn afkomstig van de politie en van de eigen servicelijn. De gegevens zijn geanonimiseerd’‘, zegt Arndt Stroink, hoofd openbare orde en veiligheid. ,,We kunnen dus wel zien in welke straat er burenruzie is geweest, maar niet op welk adres zodat de privacy is gewaarborgd.”

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Arnhem brengt overlast in kaart met GIS"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*