Sint Marten/Sonsbeekkwartier moet echte ecowijk worden

De Arnhemse wijk Sint Marten/Sonsbeekkwartier moet een echte ecowijk gaan worden. Stichting ‘Kom op voor een duurzame wijk’ ontwikkelt allerlei initiatieven en projecten om dit te realiseren. De stichting is in juni 2007 formeel opgericht. Een aantal bewoners van de wijk was toen al twee jaar actief om van hun wijk een echte ‘ecowijk’ te maken.

Een ecowijk is meer dan goed geïsoleerde huizen en veel groen in de directe omgeving. Juist het milieuvriendelijke gedrag van de mensen die er wonen, maakt een ecowijk tot een succes. In de wijk zijn op veel plaatsen duurzame producten te koop.De activiteiten richten zich op alle aspecten van duurzaamheid: people, planet en profit. Het gaat dus om de mensen, om een leefbare omgeving en om een gezonde economie.

De stichting zorgt ervoor dat de inmiddels talloze mogelijkheden voor een duurzame manier van leven ook echt in de praktijk worden gebracht. Eerst denken en dan ook echt doen, is het motto. De stichting zoekt steeds naar nieuwe thema’s, waarbij de wijkbewoners, de ondernemers en de scholen in de wijk ook zelf aan de slag kunnen.

Wijkbewoners
Op donderdag 23 april is er een bewonersavond over de actie Meer met minder. Daar wordt aan de wijkbewoners informatie wordt gegeven over de energiebesparingsmaatregelen. Meer met minder’ is een kans om een mooie subsidie te krijgen voor het nemen van energiebesparingsmaatregelen. Je krijgt, als je meedoet, tenminste een bedrag van 1050 euro, en dat kan nog meer worden als er tenminste 50 woningen in de wijk meedoen. De informatieavond is in Inloophuis Sint Marten, aan de van Slichtenhorststraat 34 (naast de kerk) en begint om 20.00 uur.

Ondernemers
In Sint Marten/Sonsbeekkwartier zijn in totaal ongeveer 280 ondernemers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De ondernemers in de wijk kunnen een belangrijke bijdrage aan leveren aan de ecowijk. Om hen te stimuleren ook daadwerkelijk maatregelen te nemen, organiseert de stichting dit jaar een prijsvraag voor ondernemers. Alle ondernemers mogen ideeën indienen hoe zij hun eigen bedrijf duurzamer kunnen maken. De ondernemers kunnen daarmee een prijs winnen ter waarde van 1000, 500 of 250 euro.

Alle ondernemers in de wijken Sint Marten-Sonsbeekkwartier krijgen een persoonlijke uitnodiging om mee te dingen naar de prijs. De spelregels van de prijsvraag kun je hier lezen. Om de inzendingen te beoordelen wordt een onafhankelijke jury opgericht. Deze zal bepalen welke ideeën het meest duurzaam zijn en welk beste idee de prijs verdient.

Servicecentrum Duurzame Ontwikkeling
Voor de wijk Sint Marten-Sonsbeekkwartier wordt een Servicecentrum Duurzame Ontwikkeling opgericht. Bij dit servicecentrum kunnen alle bewoners, scholen en ondernemers terecht met vragen én ideeën over duurzame ontwikkeling. In het servicecentrum zullen op vaste tijden medewerkers aanwezig zijn, waarbij iedereen met zijn vragen en ideeën terecht kan. Vanuit het servicecentrum zullen ook duurzaamheidsacties worden georganiseerd.

Het servicecentrum is nog in oprichting. Er is een bedrijfsplan gemaakt, en intussen is er dankzij een subsidie van de Gemeente Arnhem, een betaalde medewerker aangenomen.Woningbouwvereniging Portaal heeft een een pand beschikbaar gesteld waar het servicentrum wordt gevestigd: Hommelseweg 41. Het servicecentrum wordt op 29 mei 2009 geopend.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Sint Marten/Sonsbeekkwartier moet echte ecowijk worden"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*