Park Sonsbeek wint Award beste Openbare Ruimte 2010

Park Sonsbeek, Arnhem

Het Arnhemse monumentale Park Sonsbeek heeft de prijs voor ‘Beste openbare ruimte 2010’ in de wacht gesleept. Sonsbeek ging de strijd aan met park Valkenberg in Breda en het Kralingse Bos in Rotterdam.

De vakjury wees park Sonsbeek als winnaar aan, omdat sprake is van een goede visie op het park: “Een visie die tot op het niveau van het kleinste grassprietje wordt doorgevoerd”. Ook de publieksprijs ging naar Sonsbeek. De prijs voor beste openbare ruimte is een initiatief van het vakblad Stedelijk Interieur. De uitreiking vond vanmiddag plaats tijdens de Urban Design Beurs, die van 13 tot 15 april wordt gehouden in de Amsterdamse RAI.

Uit het juryrapport
De jury is erg te spreken over de manier waarop de gebruiker centraal wordt gezet. Het heeft aantrekkingskracht op elke Arnhemmer, zowel jong als oud. Daarbij neemt de jury ook innovatieve en vernieuwende concepten waar, zoals het wandelen op doktersrecept. Het zorgt ervoor dat het park in de loop van de jaren nieuwe doelgroepen heeft. Gratis internet via een Wifi-verbinding kan hierbij een nieuwe impuls geven. De toevoeging van de Steile Tuin kon de jury erg waarderen, evenals de samenwerking met het bedrijfsleven. Daarmee voldoet Park Sonsbeek aan de eis om van maatschappelijke en economische meerwaarde te zijn.

Verder staat de vakbekwaamheid en betrokkenheid van de beheerders van Park Sonsbeek buiten kijf. Met een vast team wordt Park Sonsbeek dagelijks – zorgvuldig – onderhouden. Daarom is dit monumentale stadspark een voorbeeld voor andere plaatsen. Tegelijkertijd stelt de jury wel enkele vraagtekens bij de organisatie. Is Park Sonsbeek niet te afhankelijk van één of slechts enkele personen?

Prijs Beste openbare ruimte
Het vakblad Stedelijk Interieur organiseerde voor de derde keer de verkiezing Beste Openbare Ruimte. De beste openbare ruimte werd gekozen door een 12-koppige vakjury van stedebouwkundigen tot leveranciers van straatmeubilair. Op basis van criteria als gebruikerswaarde, uniciteit, voorbeeldfunctie, ontwerp, samenhang, duurzaamheid en beheer, wees de vakjury park Sonsbeek aan als winnaar.

Themaplein ‘Groen in de stad’
De Urban Design Beurs is een ontmoetingsplaats voor alle professionals die betrokken zijn bij het inrichten en beheren van de openbare ruimte. Omdat de groensector volop in beweging is, heeft Urban Design een uitgebreid programma ontwikkeld om het belang van ‘groen’ onder de aandacht te brengen van gemeentes, provincies, overheid, woningcorporaties, architecten, ontwerpers en beheerders. Arnhem is in 2008 de Groenste Stad van Nederland geworden en won in 2009 als enige goud in de competitie ‘Groenste Stad van Europa’. Daarom staat Arnhem op het kennisplein ‘Groen in de stad’ op uitnodiging van het ministerie van LNV.

Foto: Marco Derksen

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Park Sonsbeek wint Award beste Openbare Ruimte 2010"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*