Lokale omroepen in financiële nood

Lokale omroepen in de verdrukkingEvenals de regionale dagbladen en (publieke) omroepen, hebben ook de lokale omroepen het niet gemakkelijk. Er zit een groot gat tussen wat van een lokale omroep wordt verwacht en de middelen die daarvoor beschikbaar zijn. De omroepen, die belangrijk zijn voor nieuws, informatie en discussie in gemeenten, werken met een krap budget en zijn daarbij sterk afhankelijk van subsidie.

Dat geldt niet alleen voor RTV Arnhem, maar voor de meeste lokale omroepen aldus een onderzoeksrapport over de sector dat vandaag aan minister Van Bijsterveldt van OCW is aangeboden. Dat de lokale omroepen nog voldoende tot goed presteren is te danken aan de tomeloze inzet van heel veel vrijwilligers aldus het rapport.

Het rapport, ‘Sector onder de Radar’ (pdf), schetst het beeld van een sterk gevarieerd medialandschap. Er zijn kleine omroepen met slechts een handvol vrijwilligers en er zijn grote organisaties met betaalde krachten en honderden vrijwilligers, en alles daar tussenin. De grootte van het verzorgingsgebied van de lokale omroepen varieert van 6.680 inwoners in Baarle-Nassau tot bijna 750.000 in Amsterdam. RTV Arnhem verzorgt met ca. 100 vrijwilligers de lokale RTV voor ca. 150.000 inwoners.

Een paar cijfers uit het rapport:

  • 286 omroepen
  • Gemiddeld 161 uur per week radio
  • Gemiddeld 32 uur per week tv-productie
  • 74.000 euro gemiddeld budget
  • Gemiddeld 52 vrijwilligers per omroep
  • En gemiddeld 0,79 betaalde krachten

Subsidie
Een lokale omroep krijgt subsidie van de gemeente en meestal weten ze dit bedrag te verdubbelen met inkomsten uit reclame of sponsoring. Sinds 1 januari is een gemeente verplicht 1,30 euro per huishouden te betalen, zo is met een amendement op de Mediawet geregeld. RTV Arnhem krijgt van de gemeente Arnhem een jaarlijkse subsidie van 128.000 euro. Het bestuur van RTV Arnhem is er het afgelopen jaar niet in geslaagd om extra geld ergens anders vandaan te halen en vooralsnog wil de gemeente Arnhem geen extra subsidie verlenen.

Een groot aantal gemeenten weigert overigens uberhaupt de wettelijke bijdrage te verlenen. Althans, dat zegt 42 procent van de omroepen volgens het rapport. De OLON, de landelijke Organisatie van Lokale Omroepen in Nederland, is nu met Omroep Overbetuwe een proefproces begonnen om de gemeente te dwingen over de brug te komen. Eind december doet de rechter uitspraak. Mochten de omroepen de rechtszaak verliezen, dan is D66-kamerlid Boris van der Ham van plan een officieel wetsvoorstel in te dienen om de financiële positie van lokale omroepen te verzekeren.

Inleveren
Maar ook omroepen die tot nu toe een ruime subsidie ontvingen, dreigen gekort te worden. Zo moet Omroep Venlo, die al jaren succesvol is, de komende jaren 30.000 euro inleveren, ongeveer 10 procent van de begroting. MeerOmroep uit de gemeente Haarlemmermeer (142.000 inwoners) en in 2009 nog uitgeroepen tot Omroep van het Jaar, krijgt het nog een heel stuk moeilijker. De eerder door de gemeenteraad toegezegde subsidie van ruim twee ton per jaar voor 2011 en 2012, wordt meer dan gehalveerd. B&W van Haarlemmermeer zeggen dat dit komt door tegenvallende kijk- en luistercijfers en “het niet goed van de grond komen van de tv-activiteiten”. Haarlemmermeer blijft met zijn overgebleven subsidie overigens wel net boven de wettelijke 1,30 euro grens.

Kwaliteit
Het onderzoeksrapport concludeert dat bij veel lokale omroepen de kwaliteit en de continuïteit niet verzekerd zijn, omdat de functie, de eisen en de financiering niet in evenwicht zijn. “Het zwaar moeten leunen op vrijwilligers en de in veel gevallen zeer beperkte financiële middelen maken dat er onvermijdelijk concessies gedaan worden aan de kwantiteit en/of kwaliteit van het aanbod”, staat in het rapport.

Bron: NOS

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Lokale omroepen in financiële nood"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*