Arnhem en Honduras samen op één muur

{

De Hondurese kunstenaar Roosvelt ‘Yopi’ Chavez heeft de laatste hand gelegd aan een muurschildering op de voorgevel van jongerencentrum Joy in Elderveld. Tijdens de Wijkdag Elderveld, zaterdag in de gelijknamige Arnhemse wijk, had Yopi al urenlang geschilderd. Daarbij kreeg hij veel hulp van jongeren en andere wijkbewoners.

Een paar tienermeiden reageerden heel enthousiast dat ze de Hondurese kunstenaar mochten meehelpen. “Dan wordt de muurschildering ook van ons”, vertelde een van hen. Haar vriendin vulde aan: “Iets van onszelf op een muur in je eigen wijk, dat is echt hard!”

Film van JonginArnhem

Het ontwerp van Yopi is een combinatie van symbolen uit Honduras en indrukken die hij in Nederland heeft opgedaan. Links schilderde hij een Maya-hoofd en een object dat geïnspireerd is op een heilige boom van de Maya’s. In de boom staan Hollandse windmolens, aan de boom hangen maskers. Die beelden de emoties uit van jongeren die Joy bezoeken.

De rechterkant bevat onder meer een boom die uit de muur lijkt te groeien – geïnspireerd op een boom die hij zag in het Arnhemse stadspark Sonsbeek. Op een tak zit een papegaai. Een jongetje speelt met een vlieger in de vorm van een huis. “Een typisch Nederlands huis met schuine daken”, stelt Yopi die alleen platte daken gewend is. Boven de ingang van het jongerencentrum heeft hij in kleurrijke letters de naam Joy geschilderd.

Yopi is als kunstenaar in Honduras verbonden aan Arte Acción, een organisatie van kunstenaars en maatschappelijk werkers die sociaal-artistieke projecten opzet voor kansarme jongeren. Hij is in Arnhem op uitnodiging van World Statues, waaraan hij zondag deelneemt. Afgelopen voorjaar gaf een Spaans levend standbeeld drie weken workshops living statues in Honduras, op initiatief van de Arnhemse stichting Vrienden van Arte Acción. Als finale werd het eerste Hondurese festival van levende standbeelden gehouden. Yopi kwam daarbij als beste uit de bus en mag zich de Nationaal Kampioen van Honduras noemen. Dat leverde hem de uitnodiging op om aan het wereldkampioenschap in Arnhem mee te doen. Zijn act heet ‘De Onmacht’.

Reacties

Geef een reactie on "Arnhem en Honduras samen op één muur"

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*