Alles op de rails

{

Kunt u deze voor mij nakijken? vraag ik aan de modeltreinspecialist. Eerder was mij de winkel opgevallen toen ik even in de Steenstraat moest zijn. O, hier zit die zaak nu! Toch maar eens die doos in mijn tas, en er naartoe.

“Hij is van mijn zoon, die is 37; laatst waren mijn kleindochters er tegelijk met hem, en toen hebben we de trein weer eens opgezocht. Maar hij wil niet meer rijden. De meisjes vonden het zo ook wel leuk, de huisjes, het terrasje enzo, maar hij zou het toch moeten doen? “

“Hm‚Ķ het loc’je werkt hoor. Heeft u de trafo ook meegenomen?”

Ik overhandig het blok met snoer en vier klemmetjes. Ook de trafo doorstaat de test.

“Dan weet ik nog maar één ding‚Ķ ja, ziet u wel, aanslag op de rails. Als u die nou eens even goed poetst (ik heb daar een speciaal schuurblokje voor) dan moet hij het gewoon weer doen. En eventueel zou u het loc’je kunnen smeren, maar vooral alléén als hij heel erg piept, en dan één druppeltje. “

Ik ga heel tevreden naar huis, poets de rails van de basisset- en ja hoor, op mijn tuintafel snort het loc’je zijn rondjes! Het poetsen van de rest van het circuit laat ik aan de kleindochters over, en het mooi maken van de opstelling is ook van later zorg.

En dan – kan ik de associatie met het station van Arnhem niet meer uit mijn hoofd zetten. Al jaren is er gewerkt, de afgelopen maanden hebben we de werkzaamheden zelfs met de webcam kunnen volgen. Het project sprak tot de verbeelding; altijd waren er wel kijkers op de brug aan de Bovenbrugstraat. Afgelopen week werd het zomerproject afgesloten met een ontbijt voor de omwonenden. Het hele station is weer in bedrijf.

Gewoon de rails even poetsen.. is daarbij vergeleken een miniprobleem. Maar de vergelijking blijft zich aan mij opdringen. Zou er een modelbouwer zijn die alle stadia van het Arnhems stationsproject heeft nagebouwd? Inclusief – op schaal natuurlijk – de twin towers, de kraan, de webcam, de kijkertjes, de planner, en het Prorail ontbijtje?

De planner misschien? Maar dan heet het wel weer “werk”‚Ķ..

Eerder verschenen stokjes:
Deel 1
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6
Deel 7

Reacties

Geef een reactie on "Alles op de rails"

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*