Liveblog vanaf het vierde Stadsdebat, Eusebius: Sloophamer of bouwsteiger?

{

Vanavond, over een half uur om precies te zijn, begint het vierde Stadsdebat in de Eusebius, over de toekomst van diezelfde Eusebius. Het debat is live te volgen via de stream die zo online komt, via Twitter met #SDB04 en een liveblog die hieronder zo live gaat! Reageer dus via Twitter of spring nog even snel op de fiets naar de Eusebius om in real life mee te doen!

22:08: Derde stelling: Alle Arnhemmers moeten meebetalen aan de kerk. De stemming is verdeeld, voor het eerst. Bob sluit af en bedankt iedereen voor zijn en haar aanwezigheid.

22:06: Robbert van Dudok voor een creatieve oplossing. Hij heeft hem niet paraat maar we zouden als Arnhemmers veel meer aanwezig moeten zijn in de kerk. Raamprostitutie gaat te ver maar evenementen zoals markten en feesten moeten kunnen.

22:02: Het loopt op zijn einde, samenvattend is eigenlijk niemand echt tegen sloop. Restaureren en herbestemmen of gecontroleerd instorten. De vergelijking met Luxor wordt gemaakt: Daar moet ook geld bij, het zijn iconen van de stad.

21:57: “Op uw beurt wachten meneer!” Bob Roelofs tegen een man achter in de zaal die op wethouder van Wessem reageert.

21:54: De politiek is nu aan het woord, Pantoon tekent lekker door.

21:50: Ron Miltenburg: Politieke partijen, kom op! Leg nu aan de burgers voor wat het gaat kosten!

21:49: Het is niet ondenkbaar dat er hele stenen lijsten naar beneden vallen aldus de restauratiearchitect. Ongelovig gemompel in de kerk.

21:45: Derde filmpje, wie moet het betalen? Emile Ratelband: De gebruiker moet betalen, of dit nou moslims zijn of protestanten.

21:42: Het Rijk heeft €20 miljoen per jaar beschikbaar voor restauratie, de provincie mag dit gaan verdelen.

21:39: Tweede stemming: kerk moet kerk blijven! Geen meerderheid in de zaal.

21:38: “Hou de markt in de kerk!” vanuit de zaal.

21:37: Vanuit de Twitterfountain: Sloop van de Grote Broer, ik ben voor!

21:33: Historische Herberg: De kerk is niet het hart van de stad, ik kom hier voor de markt, Living Statues en Dudok.

21:31: Elke derde zondag van de maand is er een kerkdienst, de predikant is aan het woord. Soms 100 bezoekers, soms tientallen. Er moet ook een plek zijn voor verdieping, niet alleen voor vervlakking.

21:27: “Geef feesten in de kerk”. Binnenkort is er in ieder geval ééntje.

21:25: Elk jaar restaureren met de hele stad, net als in Mali. De hele bevolking maakt er een mooi feest van en werkt aan de restauratie van een kerk.

21:19 De Twitterfountain is live in de Eusebius! Bij de Twittertafel reageert men opgelucht. @Punkmedia gaat zijn film monteren, later hier online!

21:17: Emile Ratelband op het filmpje: “Maak er een moskee van of een tempel”.

21:15: Edwin Verdurmen (CASA): “Casa zal alles positief kritisch blijven volgen”.

21:09: “Plastic is nep en historisch verantwoord, bouw de kerk van Lego!” Harry van der Ploeg.

21:06: Iedereen zit weer met een biertje en Harry van der Ploeg gaat zijn vaste column van de kansel lezen.

20:50: Van het papier bij de ingang:

-Het gaat om stenen maar een kerk is ook een symbool voor de essentie van de mens.

-Elegant en veilig in verval laten gaan, aan alles komt een eind.

20:45: Stof om over na te denken in de pauze, geef de kerk terug aan volk, net als de Berlijnse muur.

20:43: Eerste stemming, iedereen op een enkele na stemt voor behoud van de kerk. De zaal is vol groene briefjes. Bob jaagt op tegenstemmers, met de rode briefjes.

20:42: Maak er een herinneringskerk van, laat Arnhemmers een foto opplakken ter herinnering voor €500, 600. Zo doen ze dat in het buitenland ook.

20:40: Almere aan de Rijn moeten wij niet willen, de Christenunie.

20:38: Vanaf Twitter: Laten we er een moskee van maken. Weer voorzichtig applaus vanuit de zaal.

20:36: Hester Macrander: “We zijn het nu al eens, behouden maar op een redelijke manier. Laten we naar huis gaan!” Gelach vanuit de zaal. Mylène wacht nog in de zaal.

20:33: Bekijk andere functies voor de kerk, breek bijvoorbeeld de middenbeuk eruit voor een mooie doorgang vanuit de stad. Mylène vliegt de zaal weer in voor een update vanaf de twittertafel.

20:28: Architect van de restauratie: “Er vallen nu al hele lijsten van de kerk, ik zou er niet onder willen wonen”. Bob houdt vast aan zijn microfoon, al wil iedere spreker hem vasthouden.

20:25: Jongeren betrekken bij toekomst van de kerk, geef goede feesten of evenementen, aldus iemand in de zaal. Dick Tiemens moet kiezen: slopen of behouden? “Niemand wil sloop en accepteer dat er soms wat af valt”. Hans Winters: “Alle Arnhemmers kunnen praten, transparante discussie”. “Er zitten goede dingen in de aanpak van de heer Tiemens”.

20:22: Hester Marcander: “Moet de kerk wel gerestaureerd worden? In Rusland en Italië staan allemaal kerken ten kostte van de bevolking”. Er volgt een klein applausje.

20:19: “We zitten hier in vrijheid te praten wat we moeten doen met de kerk”. Een veteraan (?) achter in de kerk.

20:15: Dick: “De verbeelding aan de macht”. Start van het eerste filmpje met de stelling: De kerk moet gerestaureerd worden.

20:11: Dick Tiemens: “Reageer niet spastisch als er iets van de rijk beklede kerk valt”.

20:09: Dick beklimt de kansel: “Ook ik ben voorstander van behoudt van de kerk en toren. Besteding van gemeenschapsgeld moet verantwoord gebeuren. Wel zinnig, pleeg onderhoud waar nodig”.

20:08: Dick Tiemens komt bij Bob aan de tafel in het midden van de kerk.

20:06: Hans moet af en toe gniffelen om de genoemde bedragen van 40, 60 of zelfs 90 miljoen euro. De kerk moet een belangrijke functie krijgen en het bruisend middelpunt worden van de stad.

20:04: Hans Winters (stichting Eusebius) beklimt de kansel voor de eerste toespraak: “Dit gebouw staat al vijf eeuwen en het zal niet door onze generatie verdwijnen”. “In 1945 stonden de Canadese bulldozers klaar om te slopen, echte Arnhemmers hebben dit tegen gehouden”.

20:00: De avond is geopend door Bob, Mylène noemt nog even de hashtag voor vanavond #SDB04. Een welkom voor de raadsleden en burgermeester.

19:57: Bob Roelofs (gespreksleider van vanavond): “Iedereen graag even zitten, dan kunnen we om 20:00 uur beginnen”. Het orgel speelt zijn laatste noten voor vanavond.

19:47: En de eerste wethouder is gesignaleerd, Michiel van Wessem is binnen.

19:41: De eerste mensen druppelen binnen en bekijken de verschillende maquettes van de Eusebius. Pantoon zit al heftig te tekenen bij de twittertafel.

Reacties

Geef een reactie on "Liveblog vanaf het vierde Stadsdebat, Eusebius: Sloophamer of bouwsteiger?"

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*