Arnhems Lorentzmonument verkommert in Sonsbeek

{

Het Lorentzmonument in Sonsbeek kan wel een opknapbeurt gebruiken. De gemeente Arnhem is dat minstens verplicht aan één van haar beroemdste zonen. Vragen om suggesties voor Arnhemmers die eveneens een gedenkteken verdienen, lijkt om die reden wat prematuur.

Wethouder Margreet van Gastel riep in De Gelderlander van 17 oktober jl. Arnhemmers op suggesties te geven voor historische beroemdheden die een gedenkteken verdienen. Sympathiek, ware het niet dat drie van de vier genoemde namen in het krantenstukje al een gedenkteken hebben. Zo heeft schrijver Johnny van Doorn behalve een plein sinds kort een beeld in het Musiskwartier. De buste van filmster Audrey Hepburn staat sinds 1994 op het Burgemeestersplein. Kees Verkade maakte dit brons plastiek. Of graficus Maurits Escher, die ooit aan de Utrechtsestraat in Arnhem woonde, ter stede publiekelijk wordt geëerd, weet ik niet.

Inspectie
Maar – en dat is wat mij betreft de grootste misser – Hendrik Antoon Lorentz (1853 – 1928), natuurkundige en winnaar van de Nobelprijs Natuurkunde 1902, heeft al een magnifiek monument in Sonsbeek. Prinses Juliana onthulde in 1931 dit met dubbeltjes en kwartjes door de Arnhemse bevolking bij elkaar gespaard eerbetoon voor deze eminente Arnhemmer. Een inspectie – hoe dit monument tachtig jaar regen en wind doorstond – stemt niet vrolijk. De muur met diverse reliëfs is van Euvillekalksteen. Ik neem aan dat de trappartij voor het monument eveneens van dit materiaal is vervaardigd. Het standbeeld zelf is van brons en werd gemaakt door Ludwig Oswald Wenckebach (1895-1962). Een oppervlakkige schouw toont aan dat zeker de trappartij ernstig in verval is. De losse, afgebrokkelde stukken steen zijn duidelijk zichtbaar. Bovendien is het reliëfwerk in de muur ernstig aan het vervagen. Zij stellen belangrijke fysici voor, zowel voorgangers als navolgers van Lorentz. Aangenomen mag worden dat die vervaging het effect is van jarenlange invloed der elementen.

Afbrokkelen trap Lorentz monument Arnhem

Suggesties
Het lijkt mij, dat de gemeente Arnhem in plaats van nieuwe gedenktekens te onthullen, beter haar al bestaande publieke eerbetonen kan onderhouden. Alle ideeën daarvoor zouden ook welkom moeten zijn op Meedoen in Arnhem. Op dit adres, zo staat in het De Gelderlander-stukje van Harry van der Ploeg, kan men zijn ideeën voor historische beroemdheden die een gedenkteken verdienen aandragen.

Foto: Lorentzmonument door bw14

Reacties

Over de blogger

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Geef een reactie on "Arnhems Lorentzmonument verkommert in Sonsbeek"

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*