Afvalbeleid gemeente Arnhem werkt verkeerd

De gemeente Arnhem heeft huishoudens opgezadeld met een afvalpas, waarmee je afvalcontainers kunt openen en waarmee je afval kan storten in een afvalbrengstation en die gekoppeld is aan het adres.

In de wijken die al gebruik maken van de ondergrondse afvalcontainers lach ik me suf. Steeds staan er zakken met afval en allerhande huisraad naast de container.

De gemeente stuurt ambtenaren rond om op illegaal afval een sticker te plakken, waarop staat dat het illegaal gestort is. Zou dat indruk maken? Net of de illegale storter dat niet weet en verwacht de gemeente nu echt dat dat de storter iets uitmaakt? Burgers die hun afval willen scheiden, doen dat uit zichzelf en lopen ook graag wat verder om het legaal te kunnen storten. Voor hen is het pasje niet nodig.

Het pasje zou ingevoerd worden om het principe ‘de vervuiler betaalt’ te kunnen toepassen. Daarvoor zijn dus adresgegevens nodig om te kunnen achterhalen wie wat wanneer stort. Zo simpel is het. Mensen die echter geen zin hebben om voor hun afval te betalen of moeite hebben met het feit dat de gemeente gegevens over hen krijgt, zorgen wel dat ze op een andere manier van hun afval afkomen, o.a. door het naast de container te zetten. Of ze dumpen hun afval in bossen, parken en natuurgebieden. Bij Staatsbosbeheer, de Landschappen en Natuurmonumenten kunnen ze je precies vertellen welke gemeentes zo’n pasjessysteem hebben.

Zwerfafval
Het kost hen miljoenen, want zij worden geacht dat afval zelf op te ruimen en te betalen voor het legale storten. Is dat de bedoeling van dit doordachte systeem? Ik kan me dat niet voorstellen. Ik vind het ook onbegrijpelijk dat de gemeenteambtenaren of slimme adviseurs hier geen rekening mee hebben gehouden. Op papier is het leuk verzonnen, in de praktijk blijkt het precies verkeerd om te werken.

Daarnaast zorgt het feit dat veel prullenbakken zijn opgeruimd voor een fikse toename van het zwerfafval. Veel mensen hebben echt geen zin om met hun vieze frietbakje of hondendrol in een zakje te dwalen totdat ze ergens per ongeluk een afvalbak tegenkomen. Op dit moment schaam ik dood als ik visite ontvang. Overal troep wat ronddwarrelt in de wind. Dat is toch geen gezicht?

Wat wel helpt is om het mensen zo makkelijk mogelijk te maken:
• overal veel, grote, aantrekkelijke prullenbakken, die regelmatig geleegd worden en heel en schoon zijn;
• overal containers die voor iedereen toegankelijk zijn;
• zorgen dat het storten van huisvuil gratis is.

Alleen op deze manier kan een schonere stad binnen het bereik komen. De goedwillende, milieubewuste mensen hoef je niet meer op te voeden: die sorteren en scheiden van nature. Het gaat juist om de mensen die zich daar niet mee bezig houden en lak hebben aan milieuregels. Die voedt je nu niet op en in de toekomst ook niet.

 

Reacties

Geef een reactie on "Afvalbeleid gemeente Arnhem werkt verkeerd"

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*