Blessurevrij hardlopen: Voor iedereen het juiste tempo

“Vaak jeuken mijn handen als ik mensen verkeerd zie hardlopen en zou ik ze graag tips meegeven over de houding van hun armen of hun tempo. De meeste mensen lopen onbewust veel te hard”. Aan het woord is Honoré Hoedt, de Running Coach uit Arnhem die alle mensen gezond wil laten bewegen. Niet alleen toppers (Hoedt begeleidde o.a. Sifan Hassan) maar juist óók absolute beginners en gevorderden. Honoré Hoedt bedacht de APK-screening voor lopers.

De APK-screening voor lopers vindt elke laatste zondag van de maand plaats bij het Watermuseum in het Sonsbeekpark. Dit jaar nog op 29 oktober en 26 november. Aanmelden kan via info@looplandgelderland.nl. Deelname kost € 20,-, het aantal plekken is beperkt.

Wat houdt het in
Wie eerst een indruk wil krijgen hoe het er bij een APK-screening aan toe gaat, kan terecht bij het regionale TV-programma Gelderland Sport. Daarin is Honoré Hoedt regelmatig te zien met trainingstips voor beginners. Klik hier voor de aflevering over de APK- screening.

Hoedt: “Ieder jaar begint weer een nieuwe groep mensen met hardlopen. Misschien voor een gezondere levensstijl, om conditie op te bouwen of voor de gezelligheid in een loopgroep. Maar ieder jaar ontstaan ook 740.000 hardloopblessures. En die leiden tot 2,2 miljoen behandelingen. Maar nu komt het: de helft van de blessures is het gevolg van verkeerd trainen, van een verkeerde opbouw. Er wordt in een te hoog tempo gelopen, te lang of verkrampt. En dat is allemaal heel simpel te voorkomen”.

Hoe rustig moet het dan
Tijdens een APK-screening voor hardlopers schaalt Hoedt de deelnemers in op een denkbeeldige tijd op de 10 km. Hij houdt hierbij rekening met iemands leeftijd, gewicht, getraindheid en talent voor bewegen. Van het 10km niveau wordt een (veel rustigere) adviessnelheid afgeleid. Daarnaast geeft hij iedereen een gebruiksaanwijzing voor de benen mee: hoe loop ik slim en ontspannen en hoe ontwikkel ik de benodigde stabiliteit rond heupen en benen. Hoedt: “Rond het Watermuseum hebben we een parcours van 400 meter afgemeten, waarop iedereen zijn eigen ideale loopsnelheid kan toetsen en ervaren. Om zich daaraan te houden, dat vinden mensen nog best lastig want bijna iedereen heeft de neiging om veel snéller te gaan.”

Bordje met snelheden en tijden
Een van de eerste deelnemers aan de APK voor hardlopers in het Sonsbeekpark was wethouder Gerrie Elfrink. Hoedt: “De wethouder toonde zich doordrongen van het belang van goed en gezond bewegen en heeft zijn medewerking toegezegd aan de plaatsing van een bord bij het Watermuseum. Hierop worden de verschillende tijden per rondje aangegeven, gerelateerd aan de verschillende adviessnelheden. Zo kunnen hardlopers, die regelmatig op eigen gelegenheid trainen, zo nu en dan checken of ze nog wel rustig genoeg lopen. “
Aan dat bord wordt nog gewerkt. Ondertussen kunnen geïnteresseerden allerlei informatie over blessurevrij hardlopen en plezierig bewegen vinden op de website en de facebookpagina van Loopland Gelderland.

Wie is Honoré Hoedt
Honoré Hoedt is al sinds 38 jaar Running Coach. Hij is Mastercoach NOCNSF en was bij 6 Olympische Spelen als coach aanwezig. Hij begeleidde atleten die 6x goud bij Europese Kampioenschappen wonnen en Sifan Hassan zelfs wereldkampioene. Honoré Hoedt is initiatiefnemer van Loopland Gelderland, dat kinderen en volwassen Beter en Meer wil laten bewegen. Met subsidie van Provincie Gelderland zijn SportFUNdamentals (oefenkaarten + filmpjes) ontwikkeld waarmee sinds 2014 ruim 25.000 kinderen zijn bereikt, met 1000 clinics en werden 700 leerkrachten, sporttrainers en fysiotherapeuten bijgeschoold. Voor volwassenen is er de APK hardloopscreening.
Hij geeft lezingen, clinics en trainingen over Beter, meer en sneller bewegen. Honoré Hoedt was 10 jaar communicatie adviseur bij NOCNSF.

Reacties