Burgemeester opent fototentoonstelling

Verhalen uit diverse culturen die verbinden
De reizende fototentoonstelling – 50 jaar migratie in Nederland

Donderdag 11 januari opent burgemeester Ahmed Marcouch de reizende fototentoonstelling ‘Vijftig jaar migratie in Nederland’ in Rozet aan de Kortestraat. Van januari t/m maart 2018 staat Rozet in het teken van verhalen uit diverse culturen die verbinden. Atlas Cultureel Centrum presenteert morgen op 11 januari 2018 de fototentoonstelling in aanwezigheid van de burgemeester in Rozet aan een breed publiek.

Gastarbeiders

De eerste generatie gastarbeiders hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbouw van de Nederlandse economie. Zo gingen zij hier in de jaren zestig bij bijvoorbeeld de Philipsfabriek, Melkunie, Compaxo Vleeswaren en betonfabriek de Meteoor werken. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit sterk zoals het nu is. In Nederland wonen tegenwoordig meer dan 180 verschillende nationaliteiten. Ze hebben allemaal hun eigen gebruiken, gewoonten en achtergronden. Iedereen die hier woont, heeft zo zijn eigen reden waarom hij of zij naar Nederland is gekomen. De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland is historisch geworteld. De identiteit en stadscultuur van Arnhem, Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn nauw verweven met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in hoe ze wonen, het familieleven, het taalgebruik en sociaal-culturele diversiteit.

Reizende foto-expositie

De fototentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ bestaat uit foto’s en spullen (zoals bijvoorbeeld een dag schrift, werkcontract, koffers, paspoorten, werkkleding etc.) van autochtone Nederlanders (werkgevers, collega’s, docenten, tolken, vrijwilligers van de kerken etc.), Turkse gastarbeiders en hun vrouwen en Marokkaanse gastarbeiders en hun vrouwen. Deze expositie laat zien hoe de eerste generatie gastarbeiders (Turkse en Marokkaanse) erin slaagde een toekomst voor zichzelf en later ook hun gezin in Nederland op te bouwen. Zoals samensteller Sahin Yildirim stelt: “Hiermee willen we onze collectieve geschiedenis vastleggen en beschikbaar voor een groot en nieuw publiek. Ik hoop van harte dat dit project bijdraagt aan onze gezamenlijke toekomst.” Het is geen toeval dat dit project afkomstig is van Atlas Cultureel Centrum, opgericht door (klein-)kinderen van jonge, sterke mannen uit Turkije en Marokko die een halve eeuw geleden de stap naar Nederland waagden, op zoek naar een betere toekomst.

Waar: Rozet
Adres: Kortestraat 16, 6811 EP Arnhem
Wanneer: 11 januari 2018 vanaf 18.45 uur

Programma 11 januari
18:45 uur Inloop (koffie en thee)
19.00 uur Inleiding fototentoonstelling Zouhair Saddiki
19.10 uur Speech burgemeester Ahmed Marcouch
19.15 uur Interactief (interview met 1-2 gastarbeiders) door Sahin Yildirim
19.20 uur Lezing prof. Marlou Schrover ‘Etniciteit en natievorming’
20.10 uur Fototentoonstelling vrij bezichtigen
20.30 uur Afsluiting

Geïnteresseerden kunnen het boek ‘50 jaar, 50 verhalen’ en ‘Een halve eeuw in Nederland’ na het programma voor € 19,99 kopen en/of online bestellen via www.eenhalveeeuwinnederland.nl

De fototentoonstelling is daarna vrij te bezichtigen tot en met woensdag 31 januari 2018. Er zijn bezoeken op afspraak mogelijk, voor groepen minimaal 15 personen.

Reacties