De bijzondere geschiedenis van de Korenbeurs

ARNHEM – Vandaag is de campagne gelanceerd om nieuwe ideeën te verzamelen voor de Korenbeurs, het gebouw op de Korenmarkt waar Filmhuis Focus nu is gevestigd. In 2018 weten we wat de nieuwe bestemming wordt maar het markante pand heeft in de loop der jaren al vele bestemmingen gekend.

Graanhandel

De galerij op de Korenmarkt bron: foto-Bruining, Gelders Archief

Al in de 13e eeuw wordt Arnhem genoemd als een handelsplaats voor graan. In 1845 besloot de Arnhemse raad om de graanhandelaren beschutting te bieden en in 1846 verrijst er een open galerij (kosten fl 7.600,-) op de Korenmarkt.

Vluchtelingenopvang

Korenbeurs in 1910, met de oude gevel en klok

In 1899 wordt de galerij afgebroken en wordt de huidige Korenbeurs gebouwd (kosten fl 22.000,-). Vanaf 1900 vindt daar de graanhandel plaats, tot het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Er komt een enorme Belgische vluchtelingenstroom op gang richting Nederland. In totaal vluchten circa 1 miljoen Belgen naar Nederland, die ook in en rond Arnhem worden opgevangen. De Korenbeurs was één van die tijdelijke opvanglocaties.

Belgische vluchtelingen in de Korenbeurs

Culturele bestemming

1916, bij de opening van de kunsthal van kunstvereniging Artibus Sacrum

Vanaf 1916 is het pand van de kunstvereniging Artibus Sacrum. Zij hielden er tentoonstellingen en de latere directeur van het Gemeentemuseum had er zijn atelier. In deze periode is er ook een verdieping ingebouwd.

Filmhuis Arnhem

Korenmarkt 1980-1985

In 1973 verhuist Filmhuis Arnhem van het huidige Willemeen naar de Korenbeurs. Er worden niet alleen films getoond maar er zijn ook musicals, dansavonden, performances en ruilbeurzen voor strips. De bioscoop heeft dan nog maar 1 zaal, later wordt er uitgebreid met zaal 2 en 3 (2005). Vanaf 2006 draagt de bioscoop de naam Filmhuis Focus.

Autogarage Terwindt Service Centrum

Korenmarkt 1980-1985

Het is nu bijna niet meer voor te stellen maar in het pand heeft ook een garage gezeten, Terwindt Service Centrum. Tot ongeveer 1985 was deze garage midden op de Korenmarkt gevestigd.

De toekomst van de Korenbeurs

Zoals bekend, vertrekt Filmhuis Focus naar een nieuw pand op het Kerkplein. Er is een wedstrijd uitgeschreven waarin de gemeente op zoek gaat naar nieuwe ideeën voor het huidige pand. Iedereen kan zijn of haar idee indienen en op 18 december worden de 5 beste plannen bekend gemaakt. Die worden verder uitgewerkt en op 16 april wordt de winnaar bekend gemaakt.

Reacties