Deelnemers Ome Joop’s Tour 2017 sfeervol onthaald in Valkenhuizen

De 67e editie van Ome Joop’s Tour zit er al weer op. Woensdag 2 augustus kwamen de 156 deelnemers en circa 80 vrijwilligers terug in Arnhem, thuishaven van de jeugdwielerronde. In een sfeervol Valkenhuizen met een groot aantal belangstellenden op de tribune kwam de voltallige karavaan de sporthal in, voorafgegaan door een politiecordon. Onder leiding van voorzitter Marcel Legerstee en secretaris Anton Jansen werd vervolgens uitgebreid teruggeblikt op een succesvolle Tour van 2017. Een woord van dank ging uit naar alle sponsors en vrijwilligers die dit unieke evenement wederom mogelijk hebben gemaakt.

De organisatie, op deskundige wijze bijgestaan door wethouder Gerrie Elfrink, die net als in de eerste etappe ook in de slotrit enkele kilometers meefietste, ging vervolgens over tot het uitreiken van diverse prijzen, de gele, groene en bolletjestrui en de Tante Iet en Ome Joop trofee. Vaak tot groot enthousiasme van de aanwezigen. Marcel Legerstee sprak van een geslaagde 67e editie: “Veel kinderen zijn voor het eerst zo lang van huis, hebben nog nooit zo veel kilometers moeten fietsen en we hebben een intensief programma. Ome Joop’s Tour gaat om samen werken, samen leven en verbinden. De eerste dag is het nog wennen, maar er worden tijdens Ome Joop’s Tour vriendschappen gesloten voor het leven. Gekscherend heb ik mensen wel eens horen zeggen dat sommigen in deze tien dagen meer leren dan in een jaar school.”

Anton Jansen vult aan: ”Een dergelijke uitspraak kan ik wel begrijpen. Kinderen moeten (leren) luisteren, er is sprake van discipline, we ontplooien veel sportieve activiteiten, bewegen is tenslotte goed voor de jeugd. En, we maken geen onderscheid met betrekking tot geloof of ras. Ome Joop’s Tour wil verbinden, een gevoel van samen creëren.”

De Tour van dit jaar bracht de deelnemers in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg met een uitstapje naar Wunderland in Kalkar (Duitsland). De deelnemers bezochten o.a. Toverland en De Efteling, maar net zo indrukwekkend was een bezoek aan een asielzoekerscentrum in het Brabantse Budel, gemeenten Cranendonck. Nogmaals Marcel Legerstee: “Een van de hoogtepunten in deze Tour, onze kinderen hebben kennis kunnen maken met hoe mensen van andere culturen ver van huis een nieuw bestaan proberen op te bouwen. Dat was heel mooi om te zien, hoe je anderen met elkaar kunt verbinden.”

De thuisblijvers hoefden dankzij de dagelijkse live-uitzending van Ome Joop’s eigen tourradio, De Vette Ketting, niets te missen van het vakantieplezier van hun kroost. Maurice Kasteel en Chris Peters zorgden bovendien voor een dagelijks Tourjournaal, die zijn te bekijken op het Youtube-kanaal van Ome Joop’s Tour. De vele blije kindergezichten in Sporthal Valkenhuizen gaven genoeg antwoord op de vraag of de Tour van 2017 geslaagd was. De eerste plannen voor de 68e editie werden op de achtergrond al gesmeed.

Ome Joop’s Tour, een uniek stuk Arnhems cultuurgoed, een verbindend element in de samenleving.

Reacties