Een reisje langs de Rijn, Rijn, Rijn…

Wie ging er in de jaren vijftig en zestig niét naar de Westerbouwing. Toen pretparken nog dun waren gezaaid kon vanaf de Arnhemse Rijnkade een spannende rondvaart naar Driel worden gemaakt. De ouwelui genoten daar van het uitzicht op het Rijndal en de kinderen maakten de speeltuin met een spannende kettingbrug onveilig. Na het beklimmen van de uitkijktoren werd er misschien nog een rondrit met de Zwaan gemaakt, die soms – tijdens de rit – een ei legde. Later was er zelfs een heuse kabelbaan met stoeltjes. Bangeriken met hoogtevrees bleven op de grond.

Dit is de Rijnkade anno 1959. Vanaf deze plek werd ingescheept voor de Rijnreis. De boot ligt al klaar en het wachten is nog op de passagiers. Die kunnen hun rijwiel in het rek plaatsen dat oproept om Joy te drinken. Dat is in de kiosk verkrijgbaar evenals een veilig ijsje van VAMI. Een tweetal heren zit op het bankje en doet geen aanstalten om aan boord te gaan. Waarschijnlijk genieten ze gewoon van het mooie weer en maken tevens een praatje. Op de achtergrond is de koepelgevangenis duidelijk herkenbaar.

Westerbouwing

De Westerbouwing is (of was) een uitspanning in de gemeente Renkum op de zuidpunt van de Veluwe. Het ligt op een stuwwal aan de Rijn en vandaar heeft men weids uitzicht over de Betuwe, Arnhem en Nijmegen. In de Tweede Wereldoorlog was het een belangrijk strategisch punt. Tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 is hier zwaar gevochten. Door de komst van de grote attractieparken elders in het land brak er later een moeilijke tijd aan voor de Westerbouwing. Begin jaren negentig werd besloten het pretparkje te sluiten en de kabelbaan te ontmantelen.

1056- 002

Joy en VAMI

Enkele weetjes over “Joy” en “VAMI” zijn vermeldenswaardig. Toen eind 1948

de suikerhandel door de regering werd vrijgegeven – suiker was tot die tijd op de bon – was Joy er als de kippen bij om zijn marktpositie te verdedigen en uit te breiden. Onder andere Coca-Cola en Hero waren de grote concurrenten. Joy Sinas was lange tijd succesvol. Er kwamen andere smaak- en verpakkingsvarianten, bijvoorbeeld Joy Citron in 1958, en één jaar later Joy Cassis.

IJs voor consumptie is een ander verhaal. Het Consumptie-ijsbesluit van 1929 stimuleerde de oprichting van fabrieken voor consumptie-ijs. Vooral stedelijke melkinrichtingen waren op dit vlak actief. De Vereenigde Amsterdamsche Melkinrichting (VAMI) was een van de eerste Nederlandse zuivelfabrieken die fabrieksijs produceerden. De onderneming importeerde de ijsreceptuur en machines uit de VS.

Beeld:

Ansichtkaart, Jospe, Afvaart Westerbouwing, 1959, Gelders Archief

Foto: Gerth van Roden, juni 1977, kinderen van buurtcentrum De Snuffelpaal in Presikhaaf stappen op een boot van Rederij Heymen voor een reisje Arnhem-Westerbouwing, Gelders Archief

Foto: Kees Crone, Rijnkade, oktober 2017, de Nelson Mandelabrug werd eind 1977 geopend

Tag: Zie ook de tag Ansichtkaarten voor méér beelden van en verhaaltjes over het Arnhem-van-weleer.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.