Eerste Nederlandse publieke laadplein elektrische auto’s in Arnhem

Foto: Harry Gerritsen 'Laadpunt in parkeergarage Winkelcentrum Kronenburg'

ARNHEM – Op de parkeerplaats Trans, aan de rand van de Arnhemse binnenstad, heeft de gemeente in samenwerking met Allego een openbaar en slim laadplein (‘Charging Plaza’) gerealiseerd. Arnhem is daarmee de eerste gemeente in Nederland met zo’n groot publiek en innovatief laadplein op een openbare parkeerplaats.

Op het plein kunnen 16 auto’s tegelijk worden opgeladen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van slimme software die de elektriciteitsvraag van de auto’s afstemt op de beschikbare hoeveelheid stroom. Via een ‘app’ kunnen automobilisten zien of er laadpalen beschikbaar zijn én gebruik maken van het laadplein. Een ‘laadpas’ is daarvoor niet meer nodig.

Door de compacte vormgeving van de laadpalen zijn deze nauwelijks zichtbaar in het groen rondom de parkeerplaats. De realisatie van het laadplein past binnen de pilot ‘gebalanceerd laden’ die de gemeente in samenwerking met Liander uitvoert.

Bij de pilot worden vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar afgestemd waardoor een verzwaring van het elektriciteitsnet niet nodig is. Die kosten kan de gemeente Arnhem zich dus besparen. Na de zomer worden de resultaten van de pilot bekend gemaakt.

Wethouders Haga (duurzaamheid) en Elfrink (zuidelijke binnenstad):
“Het laadplein zorgt ervoor dat de zuidelijke binnenstad goed bereikbaar blijft voor het groeiende aantal e-rijders. En het vergroot de toegankelijkheid van dit deel van de stad voor automobilisten met elektrische auto’s. Daarnaast draagt het bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Arnhem en het streven naar een emissievrije binnenstad”.

Anja van Niersen, CEO bij Allego:
“De ontwikkelingen in de EV markt gaan heel snel. Er komen steeds meer elektrische auto’s bij en die moeten, ook in de openbare ruimte, opgeladen worden. In veel gemeenten wordt het laden in de openbare ruimte nu nog opgelost met losse laadpalen, maar door clustering van laadfaciliteiten kunnen dure investeringen vermeden worden en kan slimmer worden geladen. Dat is precies waarom Allego ChargingPlaza heeft ontwikkeld. Dit concept passen we nu samen met de gemeente Arnhem toe in de openbare ruimte. De handige Smoov-app vergroot daarnaast de gebruiksvriendelijkheid voor e-rijders.”

Bron: Persbericht gemeente Arnhem

Lees hieronder ook een eerder artikel over ‘slim laden’:

https://www.arnhem-direct.nl/berichten/arnhem-gaat-voor-slim-laden-van-elektrische-autos/

Reacties

Geef een reactie on "Eerste Nederlandse publieke laadplein elektrische auto’s in Arnhem"

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*