Evenementen in Arnhem: het glas is halfvol

Per saldo kunnen we als Arnhemmers tevreden zijn met het aanbod aan grote én kleine festivals dat dit jaar in Arnhem gehouden wordt. “Zo heel slecht is het nou ook weer niet. Het glas is halfvol”, was de conclusie tijdens het Arnhems Nieuwscafé, dat afgelopen vrijdag werd gehouden in Molenplaats Sonsbeek.

Arnhem moet het dit jaar stellen zonder Roof Garden, zonder World Living Statues en zonder Kademarkten. Om uiteenlopende redenen gaan die evenementen niet door. Daar staat echter tegenover dat een aantal andere grote evenementen, zoals de Giro d’Italia en de Sonsbeek beeldententoonstelling, het evenementenbeleid in Arnhem dit jaar kleur geven.

Giro
Een groot evenement dat net achter de rug is, is de Giro. Publicitair was de Giro voor de stad een succes, en met een Arnhemmer op het podium in de blauwe trui was de Giro ook sportief een succes. Commercieel gezien kun je de Giro in Arnhem echter zien als een mislukking.

“Er zijn veel redenen aan te wijzen waarom de Giro voor ondernemers niet gebracht heeft wat we ervan hoopten”, vertelde organisator Sander Wind tijdens het Arnhems Nieuwscafé.

“Achteraf gezien kun je stellen dat we ons teveel hebben laten leiden door een onderzoek van studenten van de HAN, dat voorspelde dat er tussen de 100.000 en 150.000 bezoekers naar Arnhem zouden komen.”

“Maar”, stelt Wind, “het Giro-weekend zelf was minder geslaagd, maar in de weken naar het evenement toe kleurde Arnhem roze, veel meer dan in Apeldoorn of Nijmegen.”

Volgens Pascal Rietman, organisator bij 8Bahn, was er een belangrijke andere reden waarom de Giro commercieel geen doorslaand succes was.
“Ik vind dat het veel te versnipperd was. Op verschillende plekken in de binnenstad werden dingen georganiseerd. Ik denk dat alle subsidies op een hoop gegooid hadden moeten worden om één groot evenement tijdens de Giro te organiseren.”

Musispark
8Bahn had tijdens het Giro-weekend graag haar tenten opgezet in het Musispark, vlak bij de finish van de Giro. Dat ging helaas niet door. Rietman: “Het Musispark heeft in verband met het slechte weer tijdens Koningsdag zwaar te lijden gehad. Het park was nog niet hersteld, dus we mochten van de gemeente het park niet gebruiken.”

Komende week kan 8Bahn revange nemen tijdens het ‘Studentival’ en het Free Your Mind festival dat op de Stadsblokken georganiseerd wordt, in samenwerking met Robin Hagen.

Living Statues
Robin Hagen is ook de organisator van het World Living Statues festival. Dat gaat dit jaar niet door, doordat de gemeente geen subsidie aan het evenement gaf.

Living Statues was, mede doordat de gemeente minder geld ter beschikking stelde, iets van haar grandeur kwijtgeraakt de laatste jaren. Dat bleek ook uit de enquete die onder de lezers van Ik Hou van Arnhem en Arnhem Direct is gehouden. Het evenement wordt nog steeds goed gewaardeerd, maar het is een beetje meer van hetzelfde, luidde de kritiek.

“Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens”, zei Hagen. “Doordat we nu een jaar overslaan, kunnen we komend jaar de kwaliteit omhoog tillen.”

Kerstmarkt
Uit de enquete bleek dat de kerstmarkt van alle evenementen in Arnhem het minst gewaardeerd werd. Nu waren er afgelopen jaar meerdere kerstmarkten, waaronder eentje op de Korenmarkt en eentje op het Gele Rijdersplein. Die waren geen groot succes.

De kerstmarkt die door ondernemer René Kraaijenbrink in de Koningstraat georganiseerd was, was echter wel een groot publieksevenement. “Onze kerstmarkt is door ongeveer 100.000 mensen bezocht”, aldus Kraaijenbrink.

De ondernemers in de Koningstraat hebben dat evenement georganiseerd zonder financiële steun van de gemeente. “Je kunt een schouderklopje krijgen dat je het goed gedaan hebt, maar financieel hebben we alleen geld uit het ondernemersfonds gekregen. De gemeente heeft ons wel gefaciliteerd”, aldus Kraaijenbrink.

Gelredome
Met de Gerledome heeft Arnhem een geweldige locatie voor topevenementen in huis. Dat valt de laatste jaren echter wat tegen. Maar het tij is aan het keren, valt op te maken uit de woorden van Herald van de Bunt van Gelredome.

“We hebben komende maand de EO-Jongerendag en een groot spektakel van een supermarkt. Verder dit jaar komt Iron Maiden en in oktober Justin Bieber.”

“Ik heb gehoord dat Robbie Williams dit najaar naar Arnhem komt. Kun je dat hier voor ons bevestigen?”, viste presentator Bob Roelofs.

Van der Bunt, grijnzend: “Ik zeg niks zolang er nog geen handtekening onder een contract staat.

foto: Pacal Rietman, Bob roelofs en Robin Hagen. (Foto: Jan van Dalen Fotografie).

Reacties

Geef een reactie on "Evenementen in Arnhem: het glas is halfvol"

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*