Het water van de Betuwe

Als kunst- en cultuur reporter heeft Clarien van Harten ‘toute Arnhem’ al voor de microfoon van Radio Arnhem gehaald. In een van haar vele andere banen werkt zij als corrector voor “een uitgever van voetbalboeken”, zoals zij gekscherend vertelde bij de presentatie van haar boek Amsterdam-Elst.

In dit “geheime dagboek van Sofia L” beschrijft zij de belevenissen van een jonge vrouw die het wereldse Amsterdam verlaat om zich te vestigen in een plaatsje in de Betuwe dat zij alleen nog kent van vakantieherinneringen. Als zij na 25 jaar langzaam ingeburgerd begint te raken, wordt Elst bedreigd door de bouwplannen van Arnhem en Nijmegen en het stijgende water in de Rijn. Maar daar kan Sofia wel mee omgaan. Haar dagboek is een aaneenschakeling van prettige contacten met water. Op elke wandeling en fietstocht die Sofia maakt om haar omgeving te leren kennen is ruimte voor een regenbui, een zwempartij of een pot kruidenthee.

In een van haar eigen columns op Arnhem aan Zee schrijft Clarien van Harten over de hoofdpersoon en een van de sleutelscenes: “Natuurlijk zitten er veel autobiografische elementen in het boek. Maar al spoedig begon Sofia, als een echte romanheldin, een eigen leven te leiden. Een leven waarin ze mensen ontmoet die (‚Ķ) ‘collage-achtig’ samengesteld zijn uit vele verhalen die vrienden en bekenden mij verteld hebben. (‚Ķ) Sofia is een gevoelige, artistieke vrouw, die dromerig en ietwat passief in het leven staat. Waarom ze zo alleen is, wordt langzaam maar zeker duidelijk. Mede danzij Laila, een uit Irak gevluchte vrouw. In haar winkeltje in Malburgen vindt Sofia, tussen de avondjurken die de sfeer van 1001-nacht ademen, rust en begrip, zodat ze eindelijk op haar jeugd terug durft te kijken.”

Amsterdam-Elst is verschenen bij uitgeverij Belluci in Arnhem, waar het boek ook

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Het water van de Betuwe"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*