KOM theater speelt Liefde Is voor Jette Klijnsma | video

Zaterdag 19 oktober bezoekt staatssecretaris Jetta Klijnsma de gemeente Arnhem in het kader van haar ‘armoede- en schuldenestafette’. In Arnhem bezoekt de staatssecretaris het project Activerend Beheer van welzijnsorganisatie Rijnstad. Dit project gaat over een speciale aanpak rondom schulddienstverlening.

Ook zal er aandacht zijn voor de Gelrepas, een instrument waarmee de gemeente Arnhem mensen die moeten rondkomen van een minimuminkomen in staat stelt om deel te nemen aan sociaal maatschappelijke activiteiten. Omdat Arnhem de laatste stad is die de staatssecretaris bezoekt zal er ook een slotdebat plaatsvinden met vertegenwoordigers van organisaties en gemeenten die deze week zijn bezocht.

Project Activerend Beheer

Het budget voor bijzondere bijstand komt steeds meer onder druk te staan door de toename van mensen die onder bewind worden gesteld. Rijnstad heeft met het project Activerend Beheer een werkwijze ontwikkeld die onderbewindstelling kan voorkomen. In het project Activerend Beheer worden cliënten een jaar lang begeleid in de omgang met hun financiën. Doel is om cliënten zoveel mogelijk te leren zelf de financiën te regelen. Zo nodig wordt er tijdelijk of langdurig inkomensbeheer ingezet, zoals derdenbetaling op de wwb-uitkering of een vorm van inkomensbeheer. Het uitgangspunt is om de lichtst mogelijke variant te kiezen. Ook kan er alsnog besloten worden dat onderbewindstelling de juiste oplossing is, maar niet bij voorbaat.
Rijnstad heeft met het project Activerend Beheer een werkwijze ontwikkeld die onderbewindstelling kan voorkomen. Tijdens dit bezoek zal de staatssecretaris in gesprek gaan met een cliënt en een schuldhulpverlener van Rijnstad.

Gelrepas

Arnhem heeft met de Gelrepas een instrument in handen waarmee Arnhemmers met een beperkt inkomen toch kunnen deelnemen aan cursussen, een theater of concert kunnen bezoeken of lid kunnen worden van bijvoorbeeld een sportvereniging. In Arnhem hebben ruim 17.500 mensen een Gelrepas. Tijdens het bezoek van de staatssecretaris zal wethouder Michiel van Wessem van Sociale Zaken de staatssecretaris welkom heten. In Rozet krijgt de staatssecretaris een korte voorstelling voorgeschoteld van mensen met een zorgachtergrond. Een aantal van deze mensen heeft dankzij de Gelrepas kunnen deelnemen aan de cursus van het Kunstbedrijf Arnhem die uiteindelijk tot deze voorstelling heeft geleid.

Estafette

De ‘armoede- en schuldenestafette’ vindt plaats van maandag 14 tot en met zaterdag 19 oktober. Tijdens deze estafette bezoekt Staatssecretaris Klijnsma gemeenten of organisaties die goede plannen hebben om lokaal armoede en schulden aan te pakken. De estafette heeft tot doel om door ‘leren van elkaar’ te komen tot een verdere versterking van de samenwerking bij de armoede- en schuldenaanpak. Staatssecretaris Klijnsma wil dat het taboe rond armoede wordt doorbroken. Zij wil dat mensen bij dreigende schulden direct hulp zoeken. Het kabinet heeft dit jaar 20 miljoen extra uitgetrokken om armoede aan te pakken. Voor 2014 is er 80 miljoen extra beschikbaar en voor 2015 en later jaarlijks 100 miljoen extra.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "KOM theater speelt Liefde Is voor Jette Klijnsma | video"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*