Landelijke Sterrenkijkdagen in Presikhaaf

Wisten jullie dat Arnhem een sterrenwacht heeft? Waar je niet alleen naar de hemel kunt kijken, maar ook alle vragen over het universum kunt stellen? Op vrijdag 23 en zaterdag 24 februari organiseert Sterrenwacht Presikheaven voor de tiende keer de Landelijke Sterrenkijkdagen. Beide avonden staan zij met hun telescopen op het dakterras van Multifunctioneel Centrum Presikhaven, aan de Laan van Presikhaaf 7. De kijkavond duurt van 19.30 tot 22.00 uur.

Wat valt er zoal te zien op beide avonden?

Door een kijker zijn op onze naaste buur, de Maan, duizenden kraters en verschillende bergketens zichtbaar. Veel verder weg, op meer dan 3 miljard kilometer, staat de planeet Uranus. Te ver om details te zien, maar het blauwgroene schijfje is duidelijk geen ster.

Kijken we nog dieper in het heelal dan zien we de bekende voorjaarssterrenbeelden Stier met de fraaie sterrenhoop de Pleiaden, en Orion met daarin een kraamkamer voor nieuwe sterren: de Orionnevel. Door de telescoop zie je in deze stof- en gasnevel verschillende nieuwe sterren ontstaan.

7000 lichtjaar afstand

Op de grens van de sterrenbeelden Cassiopeia en Perseus ligt een mooie dubbele open sterrenhoop. Deze staat op ruim 7000 lichtjaar afstand en ziet er door een sterrenkijker uit als een prachtige verzameling van diamanten. Het verste en grootste object is de Andromedanevel: een paar honderd miljard sterren op 2,5 miljoen lichtjaar afstand die met een snelheid van 100 km per seconde op ramkoers ligt met onze eigen Melkweg.

Planetarium

Ook bij slecht weer zijn er sterren te zien: binnen gebruikt de Sterrenwacht dan een computergestuurd planetarium om toch de sterrenhemel te bewonderen. Er draait een film over amateursterrenkunde en men kan met alle vragen over het universum bij de vrijwilligers van Sterrenwacht Presikheaven terecht.

Beide avonden zijn geschikt voor alle leeftijden en de toegang is gratis.

Reacties