Martien Louwers: “Arnhem Samen is er voor iedereen”

Er is iedere avond van alles te beleven bij Arnhem Samen op het Gele Rijders Plein. Met muziek, gratis glaasje glühwein en een oliebol is het natuurlijk al snel leuk. Maar behalve dat het gezellig is, wil Martien Louwers (wethouder Inclusie, Gemeente Arnhem) meer bereiken met Arnhem Samen.

Martien is als wethouder onder andere verantwoordelijk voor Inclusie. Arnhem Samen neemt ze heel letterlijk. We waren wel benieuwd naar hoe het nou precies zit met Arnhem Samen en waarom we dit event in de stad hebben.

Voor wie is Arnhem Samen?

“Voor iedereen! Het is voor mij belangrijk dat iedereen mee kan doen, zeker in deze tijd van het jaar. Arnhem moet een inclusieve stad worden, een stad waar iedereen ongeacht zijn achtergrond zich thuis voelt en mee kan doen. Dus ik hoop dat we komende zes dagen ook allerlei Arnhemmers terugzien in de Kubus.”

Waarom is er Arnhem Samen?

“Het is vorig jaar redelijk spontaan ontstaan en een groot succes. Je zag er elke avond allerlei Arnhemmers die elkaar ontmoeten en van het gratis programma genoten. Daarom is er deze tweede editie.”

“Maar we willen er vooral zijn voor de mensen die de decembermaand misschien niet zo’n leuke tijd vinden. Mensen die zich eenzaam voelen bijvoorbeeld. Bij Arnhem Samen kan je mensen ontmoeten en op 24 december gratis aanschuiven bij het Open Air Kerstdiner van de PopUpKerk.”  

Hoe is de betrokkenheid uit de stad?

“Het initiatief komt vanuit de gemeente maar de ondernemers, serviceclubs, organisaties en de vrijwilligers maken er een succes van. Ook op winkelcentrum Presikhaaf en Kronenburg is er de actie ‘Cadeautje voor een Ander’. De ondernemers hebben cadeaus beschikbaar gesteld. Die kan je ophalen en geven aan iemand die wel een cadeautje verdient. Arnhem Samen is dus niet alleen in de Kubus maar op verschillende plekken in de stad. Wat dat betreft is het echt Arnhem Samen.”

Wie mag er van jou wel in het zonnetje worden gezet?

“Er zijn heel veel mooie initiatieven in de stad dus het is lastig kiezen. Zelf vind ik AM Support Team uit Malburgen een mooi initiatief. Ze weten jongeren te motiveren om op een goede manier mee te doen. Met sport als middel helpen ze jongeren met allerlei sociale, educatieve en maatschappelijke initiatieven. Maar daarnaast natuurlijk ook op iedereen die deze maanden vrijwillig iets voor een ander doet.”

Meedoen is belangrijk maar wat is dat precies, meedoen?

“Voor mij is het dat iedereen gelijke kansen moet hebben. Dat begint al jong. Dat je als kind ook toegang hebt tot sport of cultuur. Dat er voldoende voorzieningen zijn in de buurt en er geen discriminatie is op de arbeidsmarkt. Dat er kansen zijn en ruimte is om jezelf te zijn en te ontwikkelen.”

Zien we Arnhem Samen volgend jaar terug?

“Ja, we hebben 29 november een bijeenkomst met ruim 300 Arnhemmers gehad over dit thema. Daar was veel enthousiasme en veel mensen zijn al met dit onderwerp bezig. Dus die bijeenkomst willen we een vervolg geven. Daar weten we eind januari meer over. Nu gaan we eerst van deze avonden genieten.”

Ben je er zelf ook elke avond bij?

“Dat zou ik heel graag willen maar met een klein kind is dat niet te doen. Ik ga mijn best doen om er zoveel mogelijk bij te zijn en veel Arnhemmers te ontmoeten. Op 23 december ben ik er in ieder geval om de avond te openen!”

Arnhem Samen

Arnhem Samen is er elke avond van 17.00 uur in de Kubus op het Gele Rijders Plein. Het is gratis toegankelijk en er zijn gratis oliebollen, glühwein, chocomel en erwtensoep voor de liefhebbers. Het hele programma vind je hier. Elke dag wordt geopend door een Betrokken Arnhemmer.

Reacties