Petitie en vragen in de 2e Kamer sluiting poli Arnhem Zuid

Ziekenhuis Rijnstate overweegt de polikliniek in Rijkerswoerd te verhuizen naar een nieuwe vestiging in de gemeente Overbetuwe. Daar zou een groter zorgaanbod kunnen komen. “Gezien de bevolkingsgroei zitten we daar dichter bij veel van onze patiënten”, meldt het ziekenhuis. Niet iedereen is daar blij mee.

Petitie Arnhem Centraal

Veel inwoners van Arnhem Zuid (maar ook van Huissen) zijn onaangenaam verrast door het bericht in de Gelderlander, dat het Rijnstate Ziekenhuis het plan heeft opgevat om de polikliniek in Arnhem Zuid over ongeveer 5 jaar te sluiten . Als deze plannen doorgaan, gaat een zeer belangrijke voorziening uit het zuidelijke stadsdeel verdwijnen. Een sluiting die vele duizenden inwoners uit het zuidelijk stadsdeel gaat treffen. (bron Arnhem Centraal)

‘Hierdoor raken vele zieken en ouderen een zorginstelling dichtbij huis kwijt en moeten zij hiervoor in de toekomst veel verder reizen’: Arnhem Centraal vindt dat de poli in Zuid behouden moet blijven voor de Arnhemmers en is in ieder geval al een petitie gestart *klik*

SP vragen in de Tweede Kamer

Tweede Kamerlid Henk van Gerven heeft vandaag vragen (PDF) gesteld aan verantwoordelijk minister Bruins over het sluiten van de polikliniek in Arnhem-Zuid. ‘De Sluiting van de polikliniek in Arnhem Zuid is het zoveelste voorbeeld waarbij directies van ziekenhuizen gesteund door commerciële zorgverzekeraars niet het belang van de patiënt voorop stellen. Is de werkelijke reden niet dat Rijnstate door in Elst de polikliniek te bouwen de concurrentie aan wil gaan met de ziekenhuizen in Nijmegen? Ik roep de minister ter verantwoording want dit is onrechtvaardig,’ aldus van Gerven.

Een aantal weken geleden werd bekend dat de polikliniek in Arnhem-Zuid wordt gesloten ten behoeve van een kliniek in Elst. Aanstaande woensdag staat het debat over het sluiten van de polikliniek in Arnhem-Zuid op de agenda in de Arnhemse gemeenteraad. In Arnhem-Zuid is nauwelijks steun en leven grote zorgen over dit plan. In een paar dagen tijd zijn ruim 2.300 handtekeningen opgehaald van patiënten en bewoners.

Fractievoorzitter in de gemeenteraad van Arnhem, Gerrie Elfrink: ‘De wethouders in Arnhem laten dit gewoon gebeuren, ze staan erbij en kijken ernaar. Er wordt niet gekeken naar het belang van de patiënten. Er wordt nauwelijks iets gedaan om de polikliniek te behouden. De wethouders hebben niet eens de moeite genomen de raad te informeren over de dreigende sluiting. Wij mochten het uit de krant vernemen. Later bleek dat zij al lang op de hoogte waren. Tot nu toe heb ik nog geen enkele goede reden gehoord waarom deze polikliniek überhaupt zou moeten verhuizen behalve dat het goed zou zijn voor de concurrentie met een andere ziekenhuis. De wethouder heeft heel wat uit te leggen.’

Debat tijdens de gemeenteraadsvergadering woensdag 13 februari

Woensdag staat een debat op de agenda om het college te bevragen, ingediend door Arnhem Centraal, SP, Arnhemse Ouderen Partij en Denk/VA. Tijdens de vragenronde van 30 januari is namelijk gebleken, dat het college van B&W al langer op de hoogte was van de plannen  van het Rijnstate Ziekenhuis.

Ook Ik Hou Van Arnhem meldt dat er tijdens de gemeenteraadsvergadering tot actie op het stadhuis wordt opgeroepen.

 

Bronnen: RTV Arnhem, Arnhem Centraal, Ik Hou van Arnhem, mailbox Arnhem Direct

Reacties