Startsein voor eerste drijvend en roterend zonnevlot in de stad

Foto: Slim Opgewekt

Vandaag gaf wethouder Energie & Klimaat in Arnhem, Cathelijne Bouwkamp, het startsein voor het eerste – in Nederland – drijvende en met de zon mee roterende zonnevlot in de stad. De installatie ligt in de vijver naast een school. Duurzaamheidsversneller Slim Opgewekt doet het vlot cadeau aan de gemeente. Het Leerpark Presikhaaf, onderdeel van het Arentheem College in Arnhem is blij met de komst van de installatie, die niet alleen energie levert, maar ook van educatieve waarde is voor de school.

Van belang voor onderwijs
“Het vlot ligt in de wijk zodat het direct zichtbaar is voor leerlingen en de omgeving. Die zichtbaarheid levert een grotere bewustwording ten aanzien van verduurzaming op en daar zijn we blij mee. Daarnaast gaan de leerlingen van onze technische en IT-opleidingen actief met de opwekgegevens aan de slag op school”, aldus directeur Geke Kersten van het Leerpark Presikhaaf. “Het feit dat je duurzaam gedrag direct koppelt aan de lesstof en leerlingen kennis meegeeft over de werking en mogelijkheden, vinden wij als onderwijsinstelling van groot belang.”
Slim Opgewekt verduurzaamt maatschappelijk vastgoed en ziet het als een leerproject. “Normaal gesproken verduurzamen we met zonnepanelen op daken en bijvoorbeeld ledverlichting”, aldus medeoprichter Rob Wieggers. “Met dit initiatief zoeken we naar nog meer mogelijkheden. Het is voor ons een project met de insteek kennis op te doen en deze kennis te delen. Dat komt ook voort uit onze aanpak waarbij we naast realisatie, inzetten op bewustwordingscampagnes rondom duurzaamheid.”
Open source project
Om die reden komt de opwekdata van het vlot vrij beschikbaar via een website. Daarop komen op korte termijn alle opwekgegevens en draait er realtime een webcam mee. “Iedereen die wil leren van het project, mag meedoen”, aldus Wieggers.
Aanmoediging
Wethouder Cathelijne Bouwkamp is blij met het cadeau: “De combinatie van innovatie, educatie en schone energie maakt dit tot een mooi voorbeeldproject. Ik zie het vooral als een aanmoediging om nog meer schone energie te gaan opwekken in onze stad. En om samen met partners op zoek te gaan naar innovaties die nodig zijn om onze energievoorziening schoner te maken.”
Over de opening
De feestelijke aansluiting van het vlot werd begeleid door muziek van DJ-duo Gate 44, het duurzame aggregaat Volta Energy, workshops door Slim Opgewekt en een openingsdans door leerlingen van het Arentheem College en tricks van Common Ground Gym.

 

Reacties