Symposium over natuurkundige Lorentz en ‘heronthulling’ standbeeld

Foto: Lex Eggink

ARNHEM – Het standbeeld van Hendrik Antoon Lorentz in Park Sonsbeek heeft een restauratiebeurt ondergaan en wordt op vrijdag 12 mei ‘heronthuld’.

Ter gelegenheid van die ‘heronthulling’ organiseert de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) op diezelfde vrijdag het symposium ‘Lorentz, een briljante geest en een levend kunstwerk’.

Lorentz was lid van de KNAW en tussen 1909 en 1921 een van de voorzitters van de Akademie. Na zijn overlijden in 1928 ging een groot deel van zijn nalatenschap naar de KNAW.

Samen met Pieter Zeeman ontving Hendrik Antoon Lorentz (1853-1928) in 1902 de Nobelprijs voor Natuurkunde. Hij heeft de basis voor Einsteins relativiteitstheorie gelegd en die laatste noemde Lorentz ‘een levend kunstwerk’.

Op het symposium spreken de (emeritus) natuurkundehoogleraren Sir Michael Berry, Ana Ach√∫carro en Frits Berends over het leven en werk van Hendrik Antoon Lorentz en Hans van Houwelingen, beeldend kunstenaar over de ‘update’ van het Lorentzmonument.

Het Lorentzmonument werd in 1931 door prinses Juliana onthuld. In 2008 liet kunstenaar Hans van Houwelingen de namen van 142 natuurkundigen in het monument hakken. Het zijn de namen van natuurkundigen die het gedachtegoed van Lorentz verder hebben ontwikkeld.

Vervolgens is het woord aan cultuurwethouder Gerrie Elfrink en Anna Tilroe, Onder meer bekend van de tentoonstelling Sonsbeek 10 in 2008.

Het symposium vindt plaats op vrijdag 12 mei van 14:00 tot 16:40 uur in Stadsvilla Sonsbeek waarna een wandeling volgt naar het Lorentzmonument. De ‘heronthulling’ is dan tussen 17:00 en 17:30 uur.

De onthulling van het Lorentzmonument wordt in samenwerking met ArtEZ Hogeschool vormgegeven met medewerking van Melanie Chrissy Bos, kunstenaar, performer.

Meer informatie over aanmelden en programma is te vinden op de website van de Akademie van Kunsten of de website van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen.

Kijk hieronder naar een video van de onthulling van het standbeeld in 1931:

Reacties

Geef een reactie on "Symposium over natuurkundige Lorentz en ‘heronthulling’ standbeeld"

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*