Van burgerinitiatief naar gemeentelijke app om afval te melden

Sinds Arnhemmers een afvalpas bij zich moeten hebben om hun vuil in de ondergrondse containers te deponeren, is het aanzicht van de stad er niet beter op geworden. En dan moet het Diftar systeem nog ingevoerd worden… Eerst was er een burgerinitiatief, en nu maakt de gemeente zelf ook stappen om de stad er beter op te maken.

Burgerinitiatief

Kritische inwoner helpt gemeente Arnhem met meldingsite‘ was het nieuws ongeveer een maand geleden. Want Spijkerkwartierbewoner Patrick Arink ergerde zich suf aan de website van de gemeente om te melden dat er weer te veel afval lag bij de één of de andere plek in de stad. De gemeente was het wel een beetje met hem eens, ze stemden ook een aantal dingen af en op het stadhuis werkten ze snel door.  Want nu: ‘Kijk! Zo werkt dat. Ik lanceerde vorige maand www.afvalmeldingarnhem.nl om makkelijk meldingen te kunnen maken en hop: de gemeente verbetert haar eigen meld-systeem’ aldus initiatiefnemer Arink op Twitter. Op het stadhuis werkten ze aan de FIXI app.

Diftar

Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven waarbij per huishouden geregistreerd wordt hoeveel afval aangeboden wordt en hoe meer afval een burger aanbiedt hoe hoger zijn afvalstoffenheffing zal zijn. Dus als we het goed doen, afval scheiden, gaan we er op vooruit in de portemonnee – dat is het idee. ‘AFVAL SCHEIDEN LOONT’ aldus de gemeente. Op 1 juli 2020 wordt een nieuwe vorm van afvalstoffenheffing ingevoerd.

De ondergrondse containers zijn intussen allemaal dicht. Om afval in de container te gooien, is er een afvalpas nodig. Nu betaal je hiervoor (tot 30 juni 2020!) een vast tarief voor de afvalstoffenheffing en tot die tijd dus niets extra’s voor het deponeren van afval in de container.

Afval is waardevol. Als afval goed gescheiden wordt, kan er veel hergebruikt worden, waarmee het een grondstof voor een nieuw product wordt. Daarom heeft het Rijk de ambitie voor alle gemeenten om op 75% hergebruik van afval te komen en 100 kg restafval per inwoner per jaar. Arnhem blijft op dit moment achter in deze doelstelling en produceert nog steeds veel (rest)afval. Arnhemse inwoners hebben in 2018 50% hergebruik van afval en 221 kg restafval. In het restafval, dat verbrand wordt, zitten nog veel grondstoffen die hergebruikt kunnen worden. Er is dus nog veel te winnen voor Arnhem.

Fixi app voor meldingen openbare ruimte

Wie in Arnhem een losse stoeptegel, afvaldumpingen of een kapotte lantaarnpaal ziet, kan vanaf nu een stuk eenvoudiger een melding maken bij de gemeente. Sinds 9 december werkt Arnhem met een nieuw meldingensysteem: Fixi. Fixi is een gebruiksvriendelijke tool die via een gratis app op je smartphone of website te gebruiken is.

Arnhemmers kunnen straks op verschillende manieren een melding over de openbare ruimte maken:

Op de website of in de app hoef je maar een beperkt aantal velden in te vullen, zoals het onderwerp van de melding, een omschrijving en eventueel een foto van de situatie, de locatie, door de straatnaam in te typen of door deze op de kaart te markeren.

Om op de hoogte te blijven van de melding, moet je wel je e-mail achter laten. Maar het is niet nodig een account aan te maken op de Fixi app.

NB de redactie heeft de Fixi app nog niet op kinderziektes gecheckt

Reacties