Waar is de klei van Willem Alexander gebleven?

Koning Willem Alexander opende vorige week vrijdag de Sonsbeek beeldententoonstelling door een stuk klei te plakken op het beeld ‘The Happy Camper’ van de Filipijnse kunstenaar Louie Cordero.

Het uiterlijk van het beeld verandert de komende maanden drastisch doordat bezoekers stukken kauwgum op het beeld plakken en daarmee een spoor van zichzelf achterlaten.

“Onbewust treed je in het spoor van de westerse imperialisten tijdens het koloniale tijdperk”, aldus Louie Cordero. De kunstenaar stelt de vraag of kolonisatie niet, net als kauwgom plakken op een voorwerp in de openbare ruimte, een vorm van vandalisme is.

Of het vandalisme is of niet blijft de vraag, maar de klei die Willem Alexander aan het beeld toevoegde is verdwenen. Op foto’s die een dag na de opening van het twee meter hoge hoofd zijn gemaakt, is te zien dat de klei al weg is.

Koninklijke souvenirjagers? Vandalisme? Bij de organisatie van Sonsbeek ’16 weet men ook niet waar de klei gebleven is.

Zakelijk directeur Tati Vereecken-Suwarganda: “Ik heb binnen de organisatie rondgevraagd of iemand weet wat er met de klei gebeurd is, maar niemand weet er iets van af. Wij hebben het niet weggehaald.”

“Eigenlijk wilden we kauwgum gebruiken voor de opening, maar omdat de fotografen op afstand van het beeld stonden, hebben we een flinke hoeveelheid klei gebruikt. Het zou kunnen dat het door de warmte van het beeld is afgevallen. Het is een mooi voorbeeld van transaction, het thema van de tentoonstelling.

Transaction is ook aan de gang bij de tegels die de Canadese kunstenaar Michael Blum op twaalf plaatsen in Arnhem heeft neergelegd. Vorige week bleek opeens dat de tegel bij het voormalige ABN-Amrogebouw op het Gele Rijdersplein, door iemand is omgedraaid.
Dat is geen kleine prestatie, want de tegel weegt ongeveer 80 kilo.

Inmiddels ligt de tegel weer met de tekst naar boven. Iemand heeft de tegel weer teruggedraaid. Tati Vereecken-Suwarganda: “Prachtig toch?”

Reacties

Geef een reactie on "Waar is de klei van Willem Alexander gebleven?"

Geef een reactie

Je mailadres wordt niet gepubliceerd.


*