Gezocht: Arnhemse verhalen van oorlog en vrede

De Tweede Wereldoorlog heeft bij velen, en zeker ook bij de toenmalige inwoners van Arnhem, onuitwisbare herinneringen achtergelaten. Verhalen over de bezetting, de Slag om Arnhem en de evacuatie zijn door velen op schrift gesteld of worden nog steeds in familiekring verteld. Maar ook verhalen over de mobilisatie, de meidagen van 1940, de terugkeer naar Arnhem, en de wederopbouw doen nog steeds de ronde.

Het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur is, samen met het Gelders Archief, op zoek naar mensen die over bijzondere Arnhemse gebeurtenissen uit de periode 1938-1948 (oorlog en vrede) willen vertellen.

Ter gelegenheid van de nationale Week van de Geschiedenis, die dit jaar als thema “oorlog en vrede” heeft, vinden op zaterdag 18 oktober en vrijdag 24 oktober in Filmhuis Focus twee bijeenkomsten plaats, waarin korte presentaties worden gegeven over wat zich in Arnhem rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog (tussen 1938 en 1948) heeft afgespeeld. De presentaties worden vergezeld van historische Arnhemse filmbeelden die de verhalen aanvullen en ondersteunen.

Wie bij die gelegenheid een bijzonder verhaal uit die periode wil vertellen dat hij of zij zelf heeft meegemaakt, of dat nog altijd in familiekring rondgaat, kan zich melden bij het Gelders Archief, tel. 026-3521600. Belangstellenden worden binnen enige dagen teruggebeld door vrijwilligers van Prodesse Conamur om nadere gegevens uit te wisselen. Voor 1 juli horen de bellers of zij hun verhaal op een van de bijeenkomsten kunnen komen vertellen.

Het festival ‘Arnhemse verhalen van oorlog en vrede’ is de tweede in de serie ‘Verhalen van Arnhem’. De organisatie is in handen van het Arnhems Historisch Genootschap Prodesse Conamur, in samenwerking met het Gelders Archief en Filmtheater Focus.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Gezocht: Arnhemse verhalen van oorlog en vrede"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*