Joops Apostelen verkwanseld

In Arnhem verpietert geen religieus erfgoed op zolder. Doen wij veel beter. Wij zetten gewoon de sloper in. De Volkskrant heeft een hartverscheurend artikel over de huidige praktijk.

Onlangs schreef ik in ArnhemaanZee hoe indertijd – in 1991 – de kleine Eusebiuskerk werd gesloopt. Op die plek zou iets groots verrijzen. Niet dus. Er gaapt nu een gat dat zelfs in een middelgrote provinciestad misstaat.

De glas-in-lood ramen van genoemde kerk is een verhaal apart. De parochiaan en kunstenaar Joop Janssen maakte die. Hij werd wel de “stadsglazenier van Arnhem” genoemd. Hij verdiende er ongetwijfeld de hemel op aarde mee. Vele mystieke taferelen en andere Apostelen worden in 1991 ondeskundig verwijderd, of raakte kwijt. Gelukkig bleef één raam behouden voor Arnhem en siert als het zogenaamde Bevrijdingsraam de Grote Eusebiuskerk op de Markt.

Het lot van “Joops ramen” past in de traditie van slordig omgaan met religieus erfgoed.

Reacties

Over de auteur

Kees Crone
Kees Crone is journalist en columnist. Hij publiceerde een aantal boeken over Arnhem en schrijft regelmatig op Arnhem-Direct. Hij is bovendien secretaris van de Vereniging Stadsschoon Arnhem.

Wees de eerste die reageert op "Joops Apostelen verkwanseld"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*