RTV Arnhem wordt digitaal kanaal

Radio en TV Arnhem gaat zich ontwikkelen tot een digitaal publiek omroepkanaal. Daarbij presenteert RTV Arnhem zich op een website, waarop Arnhemmers nieuws, informatie en reacties kunnen plaatsen in de vorm van filmpjes, gesproken en geschreven tekst. RTV Arnhem krijgt twee jaar de tijd om in samenwerking met Omroep Gelderland en het lokale multimediale platform Arnhem Direct de website te ontwikkelen.

Naast de jaarlijkse subsidie krijgt de omroep komend jaar een extra bijdrage van 60.000 euro voor de aanloopkosten. Dit voorstel doen burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad op basis van het bedrijfsplan dat RTV Arnhem heeft ingediend. Het college verwacht dat de lokale omroep op deze wijze veel meer Arnhemmers – ook jongeren en bewoners in de wijken – kan bereiken en binden.

De nieuwe opzet van RTV Arnhem sluit aan bij de maatschappelijke ontwikkeling, waarbij inwoners vragen om nieuws uit de samenleving dat door de samenleving zelf wordt geleverd. Dat heet ‘burgerjournalistiek’. In het bedrijfsplan dat RTV Arnhem op verzoek van het gemeentebestuur heeft opgesteld, pleit de omroep daarvoor: “Via internet kunnen we de Arnhemmers een platform bieden waarop iedereen alles kan lezen, horen en zien wat er in Arnhem gebeurt. Tegelijkertijd kan iedereen daarop reageren en zelf content aanleveren”. Content is elke vorm van publicatie in beeld, geluid of tekst. RTV Arnhem heeft vijf scenario’s uitgewerkt waarvan er twee vooral zijn gericht op de ontwikkeling van een digitaal kanaal.

RTV Arnhem gaat er daarbij vanuit dat de omroep zelf nieuwsuitzendingen voor radio en tv blijft produceren. B en W gaan een stap verder: zij willen dat RTV Arnhem de rol van nieuwsproducent inruilt voor die van regisseur, en dus (groepen) inwoners ondersteunt bij het maken van items voor de internetsite. Daarbij gaan het traditionele (analoge) radio- en tv-kanaal over in het digitale omroepkanaal.

Partijen in de stad en regio hebben RTV Arnhem geadviseerd om zich te ontwikkelen tot een digitaal interactief medium als platform voor de inwoners. Wethouder Rita Weeda en RTV Arnhem hebben overlegd met Omroep Gelderland, Arnhem Direct, ROC Rijn IJssel, School-TV, adviesbureau Partner in Projects, en de lokale publieke omroep Nijmegen 1. Zij hebben hun steun en samenwerking toegezegd bij het realiseren van de plannen.

Burgemeester en wethouders stellen de raad voor om RTV Arnhem in twee jaar tijd het digitale kanaal te laten ontwikkelen. In 2011 besluit de raad dan over voortgezette subsidiëring van de lokale omroep.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "RTV Arnhem wordt digitaal kanaal"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*