Meer wespen dan in andere jaren

Gisteravond tijdens het avondeten in de tuin had ik het er nog over met mijn vriendin. “Veel wespen dit jaar of verbeeld ik me dat nu?” Vanmorgen las ik op omroepgelderland.nl dat er inderdaad meer wespen zijn dan in andere jaren. Niet alleen duiken de limonadewespen deze zomer eerder op dan anders, ze zijn ook nog eens met heel veel.

“Het kan wel eens een record-wespenjaar worden”, denkt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. “Wespenbestrijders hebben tot eind juli al 20 tot 40 procent meer wespennesten weggehaald dan andere jaren. En dat terwijl de echte wespentijd nog moest beginnen. In een wespennest leven 3.000 tot 10.000 beestjes.”

Of er sprake is van een plaag kan Van Vliet niet zeggen, omdat cijfers over wespen tot nu toe in Nederland niet structureel zijn bijgehouden. De komende twee weken is de wespentoptijd. Van Vliet hoopt dat mensen op natuurbericht.nl zullen melden waar en wanneer ze de eerste wesp op zoetigheid hebben waargenomen, zodat er volgend jaar een vergelijking gemaakt kan worden. “Wespen hebben zoetigheid nodig. Omdat die niet meer in de nesten is te vinden, gaan ze op zoek naar snoep, ijs en limonade.” aldus Van Vliet.

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Meer wespen dan in andere jaren"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*