Het nieuwe Arnhemse Kroegenboek, doe mee!

{

In 1992 verschijnt het Arnhems Kroegenboek, een boekje van 168 pagina’s met alle 122 Arnhemse kroegen daarin beschreven en gefotografeerd. Dus niet alleen de kroegen in het centrum maar ook de buurtkroegen in de Arnhemse wijken. Een mooi naslagwerk met waar je welk biertje kan drinken, of je hond mee mag, je een spelletje kan spelen of gewoon rustig kan zitten.

We zijn nu twintig jaar verder en volgens het Bedrijfschap Horeca en Catering telt Arnhem nog 117 cafés/bars. Die willen we graag opnieuw in kaart brengen, samen met jullie, de Arnhemse dichtbij-community!

Definitie
Maar wat maakt een kroeg een café of bar? Als we de definitie van het Kroegenboek aanhouden, kunnen we een goede vergelijking met twintig jaar geleden maken. Die luidt als volgt:

“Een horecagelegenheid in de gemeente Arnhem, die een tapvergunning bezit.”

Met als voetnoot:

“De volgende gelegenheden die soms wel aan de definitie voldoen kwamen niet voor een vermelding in aanmerking: bordeel, café-restaurant, coffeeshop, diskotheek, snackbar, sociëteit en sporthalkantine.”

Even googlen leert dat er nog één bordeel in Arnhem is en nog een sm-kelder. Die slaan we over wat mij betreft. In coffeeshops mag geen alcohol meer geschonken worden dus die kunnen we ook schrappen. De diskotheek (ik hou even de spelling van het boekje aan) dan, wel of niet meenemen?

Opzet
Het Arnhemse Kroegenboek heeft alle kroegen alfabetisch opgenomen en houdt voor elke kroeg hetzelfde lijstje aan met het adres, telefoonnummer, eigenaar, oprichtingsdatum, openingstijden, de bieren (tap en fles), snacks, soort café, publiek, muziek en amusement- of ontspanningsspelen. Van elk café zijn twee foto’s gemaakt, één van de buitenkant en één van het interieur. Het café wordt daarnaast nog beschreven, bijvoorbeeld de inrichting of wanneer het Happy Hour is. Geen persoonlijke mening of sfeertekening want dat gaat niet in één avond.

Deze lijst aanhouden lijkt mij prima, al moeten we in 2012 natuurlijk de site ook vermelden. Mocht je iets missen of willen toevoegen, commentaar mag hieronder! Het idee is om elke week op een vaste dag (vrijdag?) drie, vier kroegen af te gaan met een groepje om een biertje te drinken en de sfeer te proeven. De week erna verschijnt dan een blog met onze bevindingen per kroeg. Zo kunnen we binnen een jaar alle Arnhemse kroegen in kaart brengen, zij het dan online. Over twintig jaar kan de volgende generatie daar dan op verder bouwen! Om maar wat te noemen.

Meedoen
Zit je toch al elke week in de kroeg en lijkt het je wat om mee te doen? Meld je dan aan bij deze Facebookgroep waar we kunnen overleggen, afspreken waar we naar toe gaan en de beste anti-katertips uitwisselen.

Kroegen per wijk

Wijken Arnhem

De Korenmarkt weten we allemaal te vinden maar elke wijk kent zo zijn eigen kleine kroegjes. We verzamelen ze hier! Jouw favoriete kroeg mag in de comments of in de mail.
1. Alteveer-Cranevelt

2. Arnhemse Broek

3. Burgemeesterswijk/Hoogkamp

4. Binnenstad/Centrum

5. De Laar

6. Elden

7.Elderveld

8. Geitenkamp

9. Heijenoord/Lombok

10. Klarendal

11. Klingelbeek e.o

12. Malburgen West

13. Malburgen Oost-n

14. Malburgen Oost-z

15. Monnikenhuizen

16. Presikhaaf West

17. Presikhaaf Oost

18. Rijkerswoerd

19. Schaarsbergen

20.Schuytgraaf

21. Spijkerkwartier/Spoorhoek

22. Sint Marten/Sonsbeek

23. Velperweg e.o.

24. Vredenburg/Kronenburg

Reacties

Wees de eerste die reageert op "Het nieuwe Arnhemse Kroegenboek, doe mee!"

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*